Pont i portals medievals de Besalú / Garrotxa

En primer terme, a l'esquerra de la fotografia, parts de la muralla que l'any 1814, l'exèrcit francès en retirada, va dinamitar.

Portal de Rocafort.

Portal de la Força.

Situació: A Besalú municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Pont: segle XII. Romànic. Esmentat documentalment l’any 1075.

Estat: Reformat varies vegades, la darrera durant els anys seixanta del segle XX, després de la voladura parcial soferta l’any 1939 (Darrer any de la guerra civil espanyola).

Altres noms: Pont Vell

Senzill de localitzar. És l’element patrimonial més important i símbol de Besalú.

Localització: N 42 11 57 E 02 42 04. Altitud: 141 m.

Altres: De l’Enciclopèdia Catalana, ens complau extraure literalment la següent informació:

“El pont sobre el Fluvià, de set arcades desiguals, és una peça d'un valor extraordinari. Té una forma angular, segurament perquè les pedres del riu facilitaven aquesta construcció. Data del segle XII, però ha sofert moltes reformes i reconstruccions parcials a causa d'aiguats i fets bèl·lics, en especial per la voladura de dos arcs el 1939. La seva torre fortificada, l'entrada ogival i els merlets terminals, que es van fer en la restauració a càrrec de l'arquitecte Francesc Pons i Sorolla, consten en antics gravats i en part havien estat destruïts per facilitar el pas de maquinària per a les indústries de la vila. La construcció d'un nou pont per al pas de la carretera va permetre que avui dia sigui un lloc tranquil, un passeig arqueològic d'accés a la vella població.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Garrotxa : Veure en un mapa més gran.