Pont de Sant Martí d’Aravó – Guils de Cerdanya / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí d'Aravó, entitat de població de Guils de Cerdanya, poble i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Girona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat, encara es fa servir, fins i tot pel trànsit rodat, tot i que la seva estretor fa que la circulació hagi de ser regulada per un semàfor, donant pas alternatiu en ambdós sentits.

Accés - Visitat el 31/07/2014:

A tocar de Puigcerdà, a  la carretera N-260, entre els PK 180/181, hi ha una sortida que aboca a la carretera GIV-4035 (42 25 33.9 01 54 52.5), cap a on ens dirigirem

Després, molt a la vora, entre els PK 4 i 5 d'aquest vial, hi ha una sortida (42 25 56.6 01 54 58.8) que mena a Puigcerdà, travessant el riu d'Aravó, a través del Pont de Sant Martí.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):

“ Descripció

El pont de Sant Miquel es troba en la divisió dels termes municipals de Puigcerdà i de Guils de Cerdanya, damunt del riu d'Aravó, també anomenat Querol.

Té una base romana de blocs escotxinats.

Està compost per dos arcs de mig punt de caràcter gòtic, construïts els anys 1326-1328.

Lloc de pas en la "Strata Ceretana" entre el Coll de la Perxa i el camí de la Solana.

En aquest pont s'hi cobra el dret de pas de persones, animals i de mercaderies.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure del fulletó "Petjades Culturals" que ens varen facilitar a l'oficina de turisme de Puigcerdà, el següent text (Agost 2014):

“ En funció dels carreus amb encoixinats existents a les piles de la seva base, hom proposà un possible origen romà i el vinculà a l’Strata ceretana, via que connectava Ruscino amb Ilerda.

No obstant, la construcció actual és majoritàriament de caràcter gòtic i sabem d’importants reformes fetes entre els anys 1324 i 1328.

Es tracta del millor exemple de pont medieval conservat a la comarca.

Presenta una forma “en esquena d’ase” i integra dos ulls (un major que l’altre) en arc de mig punt, fets amb carreus, mentre que la paret és feta de còdols i pedra desbastada.

És citat des de l’antigor com un dels principals ponts de Cerdanya: “(…) te set ponts de pedre molt vells: so es, lo pont de liuia lo de arauo lo pont de soler lo pont den nogueres lo pont de ysouol lo de arseguel y lo pont de bar.”

Al seu costat hi consten, des de l’edat mitjana, diversos molins i, posteriorment, algunes ferreries i fàbriques de filats.

Al llarg de la història ha estat un lloc de pas transcendental per a la vila i fins i tot es cobraren diversos peatges.

El travessa el riu Aravó o Querol, a cavall dels municipis de Guils de Cerdanya i Puigcerdà.

A sota del pont hi ha les restes d’un safareig i d’una font.

Prop del pont es localitza el llogaret de Sant Martí d’Aravó, ja documentat el 982 com a villa Araionedo, on s’edificà una ermita dedicada a sant Martí, i s’ha dit que aquest petit nucli podria haver sorgit a redós d’un primer pont.

El 1900 es va composar un vals per a piano titulat lo Pont de Sant Martí.”

Cerdanya : Veure en un mapa més gran.