Monestir de Sant Salvi de Cladells – Santa Coloma de Farners / Selva

Documentat des de l'any 1290, l'actual edificació és del segle XVIII

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Coloma de Farners, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època:  Segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Altres (?) - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Actualment, és una barreja d'edificis vells i nous. És una propietat privada, no és accessible lliurament i sembla que encara s'hi estan portant a terme treballs de reforma i/o rehabilitació.

Accés – Visitat: 17/03/2017.

Consideracions prèvies:

No ha estat gens senzilla la localització. Com en altres ocasions ja hem comentat, la presència en la ruta de vies de gran capacitat (En aquest cas, la carretera C-25) complica extraordinàriament la busca, a menys que d'antuvi, es conegui perfectament el terreny.

De tornada, a casa, documentant aquest treball, veiem que aquesta edificació s'ha convertit en un Allotjament rural.

Amb l'ajuda del nostre TomTom i havent donat unes quantes voltes amunt i avall per aquesta C-25, vàrem arribar al punt d'inici, que havíem determinat: (0) - 41 51 52.0 02 35 12.0 un lloc situat entre els PK 11 / 12 de la carretera GI-551 – (Sant Hilari Sacalm / Santa Coloma de Farners).

En aquest lloc vàrem veure el primer i únic cartell indicatiu.

• Si bé el lloc és el que apareix en la següent captura de pantalla, la situació avui no és aquesta. Els camins que veiem estan asfaltats. Cal continuar per l'esquerra, i amunt.

Curiosament, la resta del camí ja va ser bufar i fer ampolles. De seguida ens vam trobar circulant per un ampli camí de terra, transitable, tot i que una mica bonyegut, que sense cap més incidència ens va situar al davant de l'edificació que buscàvem.

Localització: (1) - N 41 52 19.9 E 02 34 32.8 – Altitud aproximada: 491 m.

La introducció de les coordenades en un mapa de Google genera automàticament l'emissió d'un M A P A de la descoberta, tot i que el recorregut inicial, no és correcte. Google no sap com “traspassar” la C-25, tot i que la continuació de l'itinerari, sembla estar correctament “dissenyada”.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

L'edificació consta d'una part de convent amb un pati de 25,25 m de llarg per 13,53 m d'ample.

Al costat oriental, la façana del temple té una fornícula sense la imatge i hi ha un campanar d'espadanya.

Al sud hi ha un porxo amb set arcs sobre pilars quadrats; a l'oest a l'alçada del primer pis hi ha una galeria de set arcs de mig punt sobre pilars octogonals.

Al costat nord també apareix una galeria semblant però de vuit arcs i una escala de pedra que porta al primer pis.

L'església fa 28,20 m d'ample, i 3,60 m de fons les capelles laterals, dues a cada costat. L'absis semipoligonal de cinc costats tenia coberta nerviada amb clau de volta avui desapareguda.

A l'exterior es conserven els set contraforts de la capçalera, però totes les cobertes han desaparegut. El parament és de pedres irregulars i només els angles presenten carreus de granit ben escairat.

La part de les dependències monàstiques ha sofert una intervenció i les teulades s'han restituït. L'entrada al recinte es troba al costat nord.

Consta que el 1290 ja hi havia una ermita dedicada al bisbe i màrtir sant Salvi.

Amb el trasllat de relíquies del sant des de Roma l'any 1591 l'ermita va esdevenir santuari.

El 12 de desembre de 1690, el senyor de la vila de Santa Coloma de Farners, Francesc de Bournonville, marquès de Rupit, va fer donació al franciscà Josep Medina per establir-hi un convent d'observants.

Cap al 1720 el convent arribà a tenir divuit religiosos.

L'any 1801 es va refer l'església amb l'ajut del duc d'Híxar (a la façana hi havia un escut d'armes, avui desaparegut, amb la llegenda: "Sr. Duque de Huyjar anyo 1810").

Durant la guerra del Francès el monestir fou saquejat diverses vegades i cremat.

Amb la desamortització de Mendizàbal (1835) la comunitat fou dispersada i el monestir abandonat.

Temps després passà a ser propietat dels pares Agustins de Calella de Mar que van custodiar els arxius fins que van ser destruïts durant la guerra civil de 1936. “

Al mateix terme municipal de Santa Coloma de Farners, hi ha una església amb el nom molt semblant: