Masia de les Feixes de Coaner – Sant Mateu de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de Salo, una petita entitat de població disseminada de Sant Mateu de Bages, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt bon estat. Habitada. En l’actualitat és un allotjament de turisme rural. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 02/05/2014:

Circulant per la carretera C-55 (Olesa de Montserrat – Solsona ) en sentit nord, en un lloc situat a 41 50 40.5 01 43 17.3, entre els PK 50/51 (Poc més endavant del PK 50)  d'aquest vial,  prenem una sortida, indicada, que ens aboca a la petita localitat de Valls de Torruella.

Tot seguit sortim de Torruella per la carretera BV-3002 (Carretera de Valls de Torruella a Salo) en direcció a aquesta darrera població, però, sense arribar-hi.

Al davant del PK nº 4 de la carretera BV-3002, (41 50 28.9 01 41 20.3), trobarem aquesta edificació.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Es tracta d'una gran masia orientada cap al Sud.

Presenta un conjunt de 5 nivells diferenciats, tres d'ells soterranis i dos visibles a l'exterior. La part dels soterranis (antics cellers, graners, estable i planta baixa) està coberta amb volada de punt rodó feta amb calç i sorra, reforçada en el nivell més alt per arcs gòtics de pedra picada.

La coberta de les dues plantes superiors està feta amb bigues. Aquestes plantes són les considerades vivenda i la planta baixa està dividida en una part pels senyors i l'altra pels masovers (avui en dia no n'hi ha).

L'estructura externa de la casa mostra molt bé les diferents etapes d'edificació. Totes les finestres de la casa tenen festejadors.

Pel que fa al balcó, actualment situat en un lateral, havia estat situat, originàriament, damunt la porta principal. Presenta uns petits capitells romànics, un d'ells representa una figura humana i l'altre un animal semblant a un drac. Són capitells totalment decoratius que figuren com a final d'una orla que emmarca la llinda. Tota la vasa del balcó també destaca pel treball fet en la pedra que s'atura a un pam de la terra d'ambdós costats.

La llinda també presenta una decoració bastant esquematitzada.

Notícies històriques

El primer amo de les Feixes fou Guillem Feixes nascut aproximadament l'any 1180. L'any 1873 la família Feixes abandonava aquesta masia per traslladar-se a una possessió seva de Camps.”