Les Romagueres – Osor / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Osor, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XIV – Es tracta d'un antic casal, de la família Vinyes, fortificat.” -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Molt restaurada. Actualment és un establiment de turisme rural: Mas les Romagueres. En Xevi, el propietari del mas, ens ha ensenyat els racons “originals” de la casa, difícils de reconèixer, sense les seves indicacions. Des d'aquesta pàgina, agraïm de nou les seves atencions i el saludem molt cordialment.

Accés – Visitada: 10/03/2017.

El punt d'inici de l'excursió d’avui (0) ha estat un lloc (41 56 44.0 02 33 07.0) a les afores d'Osor, situat entre els PK 9 / 10 de la carretera GI-542 (Anglès - Les Mines d'Osor – Osor - Sant Hilari Sacalm), on prenem una sortida indicada, per on continuem: Santuari de la Mare de Déu del Coll / Pantà de Susqueda (No hi arribarem).

Travessem el Pont dels soldats i continuem per la carretera asfaltada que a Google Maps  s'identifica com a carrer Mare de Déu del Coll.

(1) - A 41 57 12.4 02 33 04.6 trobem una desviació a mà dreta, indicada: Les Romagueres – 2,9 km. que ens aboca a un camí de terra, per on continuarem.

Al nostre quadern de viatge hi tenim anotat que aproximadament a (2) 41 57 31.7 02 33 07.5 trobem una desviació. Tot i que no la “veiem” al mapa de Google, en deixem constància de que en aquest punt hem continuat per la dreta. També tenim anotat que ara el nostre TomTom, ja “no té camí”. Però no presenta cap dificultat la continuació de l'itinerari.

Aparcament al davant de la casa.

Introduint les dades anteriors a Google Maps, generen automàticament el següent

M A P A del recorregut.

No reconeix la darrera part del camí i per aixó el representa amb  punts i no amb línia continua. Però a la realitat aquesta part del camí també es recorre amb cotxe.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

El mas de les Romagueres es troba ubicat a les envistes de Sant Gregori, més amunt del Cruset.

Les Romagueres es tracta d'una masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos superiors i que està coberta amb una teulada a dues aigues de vessants a laterals.

La planta baixa destaca el gran portal d'arc de mig punt, equipat amb unes dovelles de gran tamany molt ben escairades i treballades.

En la dovella central s'aprecia la data de 1738.

Tant en el primer com en el segon pis proliferen les obertures rectangulars equipades amb llinda monolítica, muntants de pedra i ampit treballat.

La masia està ubicada en un terreny molt irregular com és una pendent de cares a la vall, cosa que li proporciona unes vistes magnífiques on poder divisar una gran extensió de territori.

Per tal de salvar el desnivell físic existent, s'ha construït uns fonaments molt sòlids que s'han traduït a la pràctica en una estructura aterrassada, composta a base de pedruscall en forma de grans blocs de pedra totalment irregulars i sense desbastar i treballar i còdols lligats amb morter de calç.

Precisament per gaudir i disfrutar de la contemplació d'aquestes magnífiques vistes hi ha la gran galeria ubicada a la façana lateral que dóna a la vall, de dos nivells i un pis inferior tancat.

Pel que fa al tema dels materials, prima per sobre de tot la pedra en format de blocs de pedra totalment irregulars i sense desbastar i treballar i còdols, tot lligat amb morter de calç.

Paral·lelament trobem la pedra sorrenca localitzada en les dovelles del portal d'arc de mig punt i en les llindes, muntants i ampits de les respectives obertures del primer i segon pis.

Tot i l'edat avançada del mas, aquest presenta un magnífic estat de conservació.

A l'interior de la masia hi ha una capella dedicada a Sant Ramon Nonat.

L'accés al mas està tancat i regulat per una construcció petita de planta rectangular coberta amb una teulada a dues aigues de vessants a laterals.

Una construcció que podria haver actuat en origen com a graner, magatzem o com a dependències de treball i que està composta a base de grans blocs de pedra totalment irregulars, sense desbastar i treballar, i còdols lligats amb morter de calç.

El gran casal de les Romagueres fou especialment important a la baixa edat mitjana.

En època medieval els propietaris de la Romaguera eren els més poderosos d'Osor, fet pel qual durant el segle XIV intentaren escalar la categoria de domus, que de ben segur devien aconseguir.

L'any 1316 no era casa forta, però sí que ho era el 1398.

Al segle XV els seus propietaris, batlles, ostentaven la que anomenaren batllia de Romagueres.