Fortificació La Presó – Urús / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Urús, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Medieval, sense especificar i sense estil definit - Generalitat de Catalunya.*

Als sols efectes de classificació d’aquesta construcció a les nostres pàgines, ho farem amb l'etiqueta de “Torre”.

Estat: Malmesa, pràcticament desapareguda, sols hi queden quatre pedres, més aviat escampades pel terra dels voltants, que no pas dretes. L'hem identificat per les mínimes referències que en teníem, que no pas per la visió d’aquestes restes.

Altres noms: Castell del Puig d’Urús – Vikipèdia  / Torre de la Presó - Altres.

Accés – Visitada: 09/11/2018.

Per accedir a aquestes restes, cal dirigir-vos en primer lloc al punt que ocupa l'Ermita de Sant Grau del Puig d’Urús.

Visiteu la nostra pàgina on trobareu informació al respecte per arribar-hi.

Una vegada arribats al lloc, comprovareu que és una bonica planura, coronada per una petita elevació coberta de vegetació. Llavors, per continuar cap a la torre, sols cal dirigir-se cap a un dels extrems d’aquesta plana , al lloc on hi ha una petita font de pedra.  Cal anar al darrere i amunt. No hi ha camí definit.

La manera en que hem accedit a la torre ha estat pujant de forma intuïtiva, trepitjant pel dret, muntanya amunt, de forma expeditiva, fins a la part superior del turó, fins a trobar les quatres pedres.

Opinem que no és un itinerari per a persones grans i/o criatures La espessa vegetació que envolta les poques restes, més la pendent,  pot posar en dificultats a persones poc acostumades a anar per la muntanya.

Extenses vistes als voltants.

Localització: N 42 20 29.9 E 01 50 32.3 – Altitud aprox. : 1.332 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Novembre  2018):

“ Descripció

Al turó on es troba l'ermita de Sant Grau d'Urús es conserven les restes d'una torre de planta quadrangular, de 4,5 metres per banda.

Els murs tenen un gruix aproximat de 2 metres i el pany de paret més alt, el del costat nord, fa 3 metres; en la part alta d'aquest mur es visible l'arrencament d'una volta.

El parament és de pedra calcària local sense desbastar lligada amb morter de calç.”

Nota de Catalunya Medieval: Com es pot comprovar a les nostres fotografies, han minvat bastant les mides de l'alçada de les parets de la torre ...