Església parroquial de Santa Maria – Sant Guim de la Plana / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Guim de la Plana, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat)

• “ De l'edifici primitiu tant sols en resten algunes parets que podrien ser romàniques - A l'altar major es conserva la imatge de la Mare de Déu, talla romànica en fusta policromada.” (Pat.mapa).

Estat: Bon estat. És l'església parroquial de Sant Guim de la Plana. No és accessible lliurament.

La trobarem  a la plaça del Castell. Hem aparcat als voltants.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

L'Església Parroquial de Santa Maria és un edifici religiós de nau única amb dos trams amb volta de llunetes, presbiteri, capelles laterals amb volta de creueria i cor.

L'interior de la nau es troba tota arrebossada i pintada de blanc amb detalls gris i el presbiteri rosa, mentre que a l'exterior els carreus de pedra irregulars són els protagonistes, tot i que en algun lloc encara podem endevinar restes d'arrebossat.

A la façana principal observem una portada d'arc de mig punt adovellats amb una mènsula amb la data "1870".

A llevant s'aixeca la torre del campanar, que consta de tres cossos verticals quadrangulars, coronats per un balustre de pedra amb decoracions geomètriques fetes amb maons. La façana principal conserva una placa de difícil lectura en memòria dels soldats caiguts durant la guerra. Actualment aquest edifici es troba en restauració i gran part de la seva façana no es visible. A l'altar major es conserva la imatge de la Mare de Déu, talla romànica en fusta policromada.

Notícies històriques

La parròquia de Sant Guim fou una església subjecta a la canònica de Guissona, tal i com es recull a l'acta de consagració de santa Maria de Guissona de l'any 1098. El capellà de Sant Guim contribuí a la dècima del bisbat d'Urgell del 1391 amb 15 sous.

L'actual edifici és una construcció relativament moderna. Al campanar hi figura la data de 1870, es pensa que és una restauració però de gran envergadura.

De l'edifici primitiu tant sols en resten algunes parets que podrien ser romàniques.

• Durant el recorregut per anar a Sant Guim de La Plana, es pot gaudir d'uns bonics paisatges: