Església parroquial de Santa Maria – Les Oluges / Segarra

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Les Oluges, població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: "La primera notícia d'aquesta església es troba en un document de principis del segle XII . L'església actual fou refeta al segle XVIII; tan sols es conserven escassos fragments de la construcció medieval al campanar." (Pat.mapa) - Romànic - (Patrimoni.gencat)

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament fora de les hores de culte. Aparcament als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitada el 23/03/2013:

Plaça del Pare Cortadellas, s/n

Localització: N 41 41 51 E 01 19 08 – Altitud: 526 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

“ Descripció

Edifici situat en una plaça cèntrica del nucli. Es tracta d'un edifici de tres naus, una de principal i dues de laterals amb coberta a dues aigües i realitzat amb paredat i arrebossat, destacant les cantoneres que estan realitzades amb carreus ben escairats.

La seva façana està centralitzada per una gran portalada d'estil neoclàssic, a la que s'accedeix per una doble escala, amb dues pilastres adossades al mur i capçades per un entaulament format per dues grans volutes i una bola central.

També cal destacar les portes de fusta decorades amb ferro forjat, que sembla ser que és l'únic element que es conserva de l'antiga església romànica.

Aquests ferros estan formats per tires horitzontals, les quals es divideixen per derivar cap a una forma circular.

 Sobre la portalada trobem un rellotge de sol, per damunt del qual s'obra un òcul que il·lumina l'interior de l'església,

juntament amb les dos finestres laterals situades a la mateixa alçada. La façana està coronada per una cornisa creant una forma de corba-contracorba, i decorada amb tres pinacles, que respon a un estil més pròxim al barroc.

 La torre campanar, és de planta quadrada, amb quatre obertures per col·locar les campanes.

Notícies històriques

La primera notícia d'aquesta església es troba en un document de principis del segle XII en el qual s'estableix la vinculació de la parròquia d'Oluja a Santa Maria de Solsona: l'any 1106 Gombau Bernat cedí l'església a la canònica solsonina. La subjecció a la canònica és ratificada en la butlla papal d'Eugeni II adreçada l'any 1151 a Santa Maria de Solsona, en l'acta de la tercera consagració de l'església solsonina el 1163 i en les butlles papals posteriors.

Als segles XIII i XIV apareix en la relació d'esglésies que contribuïren a la dècima papal els anys 1279 i 1280, i 1391.

 L'església actual fou refeta al segle XVIII; tan sols es conserven escassos fragments de la construcció medieval al campanar.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Segarra : Veure en un mapa més gran.