Església parroquial de Sant Vicenç – Viladasens / Gironès

Situació: A Viladasens, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès - (Girona).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

La trobarem al carrer Tramuntana, nº 10.

Si hi accediu per la carretera GIV-6234, aquest carrer està a l'alçada del PK nº 3 d'aquesta carretera.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

L'església actual és de grans dimensions. Consta d'una nau i absis semicircular, amb capelles i sagristies a cada costat.

Les voltes són de llunetes i la coberta és a doble vessant. L'arrebossat de l'interior no permet de veure el que resta de la construcció romànica. És a l'exterior que encara subsisteixen components d'aquella època ben visibles.

La façana conserva sencer un finestral romànic.

El campanar s'alça a la dreta, és de planta quadrada amb un finestral d'arc de mig punt a cada banda. Queda rematat per una teulada piramidal coronada per un pinacle. La torre ha estat reforçada per un sòlid contrafort.

L'interior del temple conserva dos capitells i uns relleus romànics de gran transcendència.

Notícies històriques

Un text de l'any 1046 fa esment de la parròquia de Viladasens, tot i que la cita és fortuïta, evidencia ja la seva existència. Al mateix segle XI consta citada en diverses ocasions i continua en centúries posteriors.

A la façana principal hi ha una làpida amb inscripció de caràcter gòtic datada l'any 1323.

Fou modificada els segles XVII-XVIII.

El temple anterior romànic va ser enderrocat gairebé totalment, però se n'aprofitaren diversos elements que formen part de la moderna construcció.

Joan Badia i Homs ha fet un estudi exhaustiu de les restes romàniques incorporades a l'església. Les dates que s'observen a la façana, 1748 a la llinda de la porta i 1820 damunt de l'òcul, denoten el llarg espai de temps que durà l'obra.”

Altres llocs interessants:

Tres imatges de Viladasens