Església parroquial de Sant Sadurní – Sant Sadurní d’Osormort / Osona

Situació: En terrenys de Sant Sadurní d'Osormort, municipi de la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya. *

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 19/01/2019:

Senzill de localitzar: La trobarem entre els PK 11 i 12 de la carretera BV-5201, perfectament visible - Ctra. de Vic al límit de la província de Girona en direcció a Sant Hilari Sacalm.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2019):

“ Descripció

Sant Sadurní d'Osormort es troba al costat d'un gran mas i prop de la carretera de Vic a Sant Hilari Sacalm.

L'església és de nau única de volta de canó capçada per un absis semicircular amb una finestra de doble esqueixada.

A l'exterior, presenta decoració d'arcuacions entre lesenes.

Els murs laterals també presenten ornamentació de tipus llombard.

Al segle XII s'amplià per ponent amb l'aditament d'un atri i el campanar de torre.

A l'interior, un ampli espai presbiteral separa l'absis de la nau on s'hi obre una capella de planta quadrada gòtica al costat de tramuntana.

Al mur de migdia n'hi havia una altra de similar i la sagristia però van ser enderrocades en la restauració dels anys 60.

El portal està obert sota la torre del campanar romànic, de planta rectangular amb tres nivells de finestres, algunes de les quals són geminades.

El campanar que patí desperfectes amb els terratrèmols del segle XV presenta les obertures cegades i resta pendent de ser restaurat.

Al Museu Episcopal de Vic es conserven les pintures murals que decoraven l'absis del segon quart del segle XII.

A l'interior de l'església, al mur de migdia, hi ha dos fragments de l'antiga ara d'altar, avui substituïda per una altra de facció moderna.

Degut al desgast, les inscripcions són gairebé il·legibles: ... PREBERE BOFILL / ... I SACERDOT IM / ... EDA SACERDOT ALE /GUILLEM AMB EL SEU FILL LLIO / SANCIUS / LUBMILLA / ... LEVITA.

Pertanyen a l'ara romànica del segle XI, que es degué instal·lar a l'església al moment de la seva consagració.

Prop de les restes de l'altar hi ha un baptisteri amb pintures de Llucià Costa i arquivoltes de Josep M. Pericas.

El campanar fou reconstruït el segle XV, després de la destrucció per un terratremol.

Al segle XVII s'hi afegiren les capelles laterals que convertiren el temple en una edificació de planta de creu llatina.

El 1936 es va cremar l'altar barroc, fet que possibilità la descoberta d'unes pintures romàniques avui conservades al Museu Episcopal de Vic.

Els anys seixanta es va enderrocar la sagristia i la capella de migdia.”