Església parroquial de Sant Martí – Els Alamús / Segrià

Situació: A Els Alamús, vila i municipi de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic - (Pat.mapa) - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem a la plaça de l'església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Església d'una sola nau de dimensions reduïdes, amb dues capelletes corresponents al creuer que estan connectades amb la nau per un arc de mig punt.

En aquest arc, la pèrdua parcial del guix que arrebossava les parets ha deixat veure una decoració geomètrica en alt relleu molt senzilla però poc comuna.

La façana principal, que dóna a la plaça, té una portada d'accés amb elements clàssics: frontó triangular sostingut per pilastres adossades de capitells poc decorats.

Al damunt s'obre un gran òcul circular i a dalt un campanar de

paret amb tres ulls.

Notícies històriques

L'església és esmentada ("Alamurs") a l'"Ordinatio" del 1168 i constituí una pabordia de la seu de Lleida.

Fou construïda sobre l'antiga mesquita i es va dedicar a Sant Martí de Tours. Conserva encara alguns vestigis de l'obra romànica, però fou molt reformada al segle XVI i, sobretot, al segle XVIII."

Segrià : Veure en un mapa més gran.