Església parroquial de Sant Llorenç – Vilalba dels Arcs / Terra Alta

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Encara que en essència aquesta edificació no és d'època medieval, com ja saben els estudiosos del tema, la troballa casual (?), mentre intentàvem localitzar l'església de la Mare de Déu de Gràcia, ens ha permés descobrir aquest interessant edifici.

Una elegant combinació d'elements gòtics i barrocs, una delicada i alhora monumental façana, fa que no ens puguem resistir a documentar aquesta bonica església.


Situació: A Vilalba dels Arcs, vila i municipi de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XVI - Barroc - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. En la visita d'avui, hem pogut accedir lliurament a l'interior, al trobar una porta lateral oberta. Aparcament als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitada el 03/05/2013:

Al carrer de l’església, nº 10, a tocar de l’església de la Mare de Déu de Gràcia.

Localització: N 41 07 17.19 E 00 24 37.45 – Altitud: 448 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

L'església, bastida en pedra, és d'una sola nau de quatre trams, amb absis poligonal i capelles entre contraforts, i cor elevat al peus.

A cada costat de l'absis hi ha una sagristia poligonal, cosa que fa que la capçalera sigui exteriorment recta.

La coberta de la nau és de creueria amb tercelets que recolza en pilastres clàssiques; la de les capelles laterals és de creueria simple.

 La façana, barroca, és centrada per la porta d'arc de mig punt amb cassetons, que descansa sobre muntants de motllura fina, i és flanquejada per esvelts estípits sobre basaments: als carcanyols hi ha sengles àngels amb els atributs de Sant Llorenç (la graella i la corona de llorer).

Un entaulament de motlluració complexa i ornamentació té al centre l'escut de Vilalba i al damunt un altre cos similar a l'inferior però més petit.

 El campanar, a l'angle nord-oest, consta de quatre cossos, amb pilastres corínties.

L'església de Vilalba, d'estructura molt similar a la de la Fatarella i la Pobla de Massaluca, és un clar exemple d'edifici renaixentista (murs i suports clàssics i coberta de creueria), que fou acabat, però, en època plenament barroca.

Notícies històriques

L'església fou construïda entre finals del segle XVI i mitjan segle XVIII.

Sembla que l'obra es dugué a terme en tres etapes: entre 1580 i 1590 es féu l'absis i les sagristies, entre 1601 i 1608 es feren dos trams de la nau, amb la porta lateral renaixentista que duu la data 1601, i entre 1702 i 1758 es féu la resta.

En aquesta darrera etapa s'acabaren o almenys es cobriren els dos darrers trams de la nau (el més proper a la façana duu la data 1705), que segurament fou encarregada a Francisco Ibargüens.

Per la construcció del campanar, que en substituí un d'anterior, es contractà el 1735 a Miquel Porta i Pedro Castillo; també es realitzà el cor i s'enderrocà el que ja hi havia, i es va pavimentar tota l'església.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Terra Alta : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per visitar:


A la nostra pàgina del Castell de Vilalba, hi ha unes petites ressenyes acompanyades d'unes fotografies, d'alguns elements d'aquest poble: carrers / safaretjos.