Església parroquial de Sant Joan Baptista – Vilademuls / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Vilademuls, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle – XVI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: - No hi consta - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 17/11 /2017:

Senzill de localitzar, a la plaça de l’església.

S’hi accedeix a través de la carretera GIV-5141, al PK nº 4.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

“ Descripció

La façana del temple presenta una portalada gòtico-renaixentista, amb guardapols i arrencaments cisellats figurant rostres humans. A sobre hi ha una finestra amb arc de mig punt.

A la part superior hi ha el campanar, que inicialment hauria estat d'espadanya, i que actualment presenta planta quadrada i coberta piramidal.

L'edifici s'estructura en una sola nau, amb absis semicircular i tres capelletes laterals ficades en els murs.

Una escala de cargol condueix al campanar.

La nau presenta volta de canó i els murs són de carreus irregulars, actualment deixats a la vista, rematats amb una senzilla cornisa de pedra.

Notícies històriques

Inicialment hi hauria hagut una capella, construïda a redós del Castell. Aquesta s'hauria reconstruït aprofitant les ruïnes del castell.

A la llinda de la portalada hi figura la inscripció: "Orate pro invicem ut salvemini Rehedificatum fruit hoc templum anno domini 1560".

És interessant la pila baptismal de pedra d'estil gòtic, situada al mur de façana, i la tomba de Saurina de Cervelló, col·locada sobre cartel·les de pedra, amb els escuts de Vilademuls i Rocabertí.”