Església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb – La Baronia de Rialb / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A La Torre de Rialb, entitat de població de La Baronia de Rialb, municipi de la comarca de La Noguera (Lleida).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Al costat hi ha un petit cementiri.

Accés - Visitada el 09/05/2015:

Des de Peramola (42 03 13.3 01 16 08.0), prenem una carretera que es dirigeix a la població de Politg. És una carretera que es pot reconèixer al mapa, però que no hi apareix identificada (En aquest cas concret, al principi, part de la ruta coincideix amb l'assenyalada en aquest mapa, amb punts de color lila, entre Peramola i Pallerols, identificada com a GR-1).

Sobre el terreny passa més o menys el mateix. Durant el recorregut no hem vist cap fita indicant  el nº de la carretera ni els punts quilomètrics.

Una vegada hem deixat enrere Politg, cal arribar fins un punt situat a 41 58 46.4 01 12 29.6.

En aquest lloc prenem una sortida, indicada. A continuació entrem a un camí de terra, perfectament transitable, que en pocs moments, ens situa al davant del conjunt format per l’església, la rectoria i el cementiri, amen d'algunes restes d'edificacions antigues.

Tot asfaltat fins aquí. Aparcament a discreció.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2015):

“ Descripció

Església d'una nau, modificada. L'absis ha estat canviat per una construcció rectangular adossada a la capçalera com a sagristia.

Resta una finestra romànica de doble esqueixada i una espitllera a migdia, on s'obre una porta reformada amb arc de mig punt.

Nau amb volta de canó, també ampliada al mur nord, amb finestra a llevant tapiada.

Rectoria annexa a ponent amb campanar de base quadrada.

Forats de les bastides romàniques. Fossar a llevant-migdia.

Segle XI: construcció de les esglésies romàniques de la Baronia de Rialb.

Segle XIII: ampliació al costat nord i reformes romàniques.

1944, fossar amb dues esteles funeràries de pedra amb una creu en relleu.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa – arqueologia, el següent text (Maig  2015):

“ Descripció

S’hi accedeix per la carretera asfaltada que porta al poble de Politg, que surt entre el punt quilomètric 12 i 13 de la C-1412b.

Cal seguir aquesta carretera durant 3’2 km, punt on es troba el trencant que indica La Torra, a mà dreta, el qual hem d’agafar, ja que porta al cap de 100 metres al conjunt arquitectònic de Torre de Rialb.

Es tracta d’un conjunt format per l’Església parroquial dedicada a Sant Iscle i Santa Victòria, amb el seu cementiri, unes cinc cases escampades i les restes d’un edifici enrunat, ubicat a la part més alta, que conserva l’alçat d’alguns murs i s’ha interpretat com les restes d’un castell.

El cementiri conserva alguna estela discoïdal de força antiguitat. La construcció primitiva de l’església tenia unes dimensions de 10 per 18 metres, i l’amplada interior al primer pla és de 7’4 metres.

De l’absis només en queda l’inici de la corba, d’uns 90 cm, i està ocupat per la sagristia i un cos d’edifici de planta trapezoïdal.

Queda tot visible el mur situat a migdia, on hi ha el cementiri i una placeta.

El parament és de blocs regulars, d’uns 18 cm de gruix, escairats i disposats en filades, més grans a la part superior.

La portalada és de mig punt, i entre aquesta i l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada d’arc de mig punt i dovelles petites.

Entre la porta i el campanar hi ha una altra espitllera d’una esqueixada i arc monolític.

El campanar, relativament modern a la part superior, té, a una alçada superior a la teulada, una obertura tapiada amb l’arc de mig punt, que és l’indici d’un campanar anterior.

A ponent, l’església està tapada per la casa rectoral que comunica amb l’església a nivell de paviment.

Petita elevació a les immediacions del pantà de Rialb.”