Església parroquial de Sant Genís – Ametlla del Vallès / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A l'Ametlla del Vallés, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Documentada des de l'any 1123. L'edificació actual és del segle XVII - (Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A dia 12/12/2018, no hi ha cap informació al respecte a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem a la Plaça de l'Església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2018):

“ Descripció

Església parroquial situada al nucli històric de la vila i dedicada a Sant Genís de Roma i Sant Genís d'Arlés.

A la façana principal s'obre la portada barroca composta per dues pilastres que sostenen un arquitrau senzill.

El fris està decorat amb motius florals, la cornisa és senzilla.

El frontó està partit en dues aletes que culmina en sengles pinacles coronats amb boles.

El cos superior, damunt el frontó, té una fornacina coronada amb una bola amb les imatges de Sant Genís d'Arlés i Sant Genís de Roma.

Al damunt hi ha una imatge d'un home mort (evocació del martiri de Sant Genís d'Arlés). Sobre la portada hi ha un ull de bou.

El campanar ha estat reconstruït. És quadrat. El cos per a les campanes té uns buits amb arcs de mig punt i uns altres al damunt quadrats.

L'església té planta de tipus basilical.

L'absis, semicircular, és cobert amb volta de canó i un petit cos amb volta de llunetes.

Està pintada. La nau central té volta de llunetes sobre cornisa seguida i recolzada sobre pilastres.

A les naus laterals les voltes són de llunetes sobre pilastres amb arcs de mig punt.

Té tres capelles. El cor té arc rebaixat i volta de llunetes. La balustrada és senzilla.

L'any 1123 el bisbe Sant Oleguer consagrava una nova església parroquial dedicada a sant Genís.

D'aquesta antiga església romànica solament resta un tros de mur, integrat a la façana S del temple actual, amb dues finestres.

L'edifici que es conserva correspon a una ampliació que començà l'any 1679 segons consta al llibre d'obra de l'Ajuntament. Els encarregats de l'obra eren Pere Cases, mestre d'obres, i Rafael Serra, picapedrer, ambdós de Vic.

La pedra la devien portar de Puig-Llunell o de Santa Creu.

Per ampliar suficientment el temple s'hagué de comprar l'hort que hi havia junt a l'església romànica, propietat de Jaume Antoja.

El 8 de maig de 1681 es va col·locar la primera pedra. El temple fou acabat el 1691.

Mn. Joan Santmartí era el rector; ell fou l'artífex del temple i de la rectoria.

L'any 1936 l'església va perdre tots els antics altars i les imatges; només va salvar-ne l'estructura, una pica baptismal del segle XVI i una notable col·lecció de peces d'orfebreria. “