Església parroquial de Sant Esteve – Cornellà del Terri / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sords, entitat de població disseminada de Cornellà del Terri, localitat i municipi de la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle XII – Romànic – Generalitat de Catalunya.*

Protecció:  No hi consta - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés – Visitada el 23/08/2017:

Punt d'inici : 42 05 09.3 02 49 21.9 – Afores de Cornellà del Terri. Vora el PK nº 6 de la carretera GI-514

Localització:  N 42 05 19.3 E 02 49 28.5 – Altitud: 88 m.

M A P A del recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2017):

“Descripció

L'església parroquial de Sant Esteve de Sords és de planta romànica i manté l'absis de l'estructura originària, amb una cornisa llisa d'un quart de cercle.

Presenta una nau central i dues més petites laterals.

La façana presenta un campanar molt alt de planta quadrada, segurament construït en diferents etapes.

El portal és fet amb dovelles que inicialment donarien la forma d'arc de mig punt, posteriorment retallat.

Davant del temple hi ha un recinte configurat pels nínxols del cementiri i un portal i murs que separen de l'exterior.

Al damunt del portal hi ha una habitació de guàrdia amb teulat a quatre vessants i volta de canó de pedruscall (reliquiari).

Notícies històriques

La nau fou renovada completament durant el segle XVIII i també es construïren les dues laterals i la sagristia. La finestra d'aquest recinte porta la data de 1785.

L'any 986 es coneix ja el nom de Sords, i tenia ja església dedicada a Sant Esteve.

Els marmessors de Otón van traspassar al seu germà Vandalgande els béns del testament excepte un alou cedit a l'església de Sant Esteve.