Església parroquial de Sant Climent de Cava – Cava / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Cava, entitat de població i municipi del mateix nom, situat a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Època: Segle XI - (Pat.mapa).

N O V E T A T

En data 27/09/2013 rebem un@mail d'un amable lector, en Joan Gispert, actual alcalde de l'Ajuntament de Cava, que ens facilita la següent informació:

" En referència a l'Església parroquial de Sant Climent de Cava, l'església
actual que hi ha al poble i que es veu a les vostres fotos no és medieval,
sino moderna. Va substituïr la medieval, que es trovaba prop del poble vell
de Cava, al mig dels camps, a 1 km de l'actual poble, i a començaments del
segle XVIII ja era rònega. En l'actualitat, de l'església de Sant Climent
medieval no en queda res. "

Agraïm molt sincerament aquesta informació.

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat) / BCIL - (Ajuntament de Cava)

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 12/06/2011:

Per arribar-hi i per a altres informacions, els invitem a visitar la nostra pàgina web del Castell de Cava.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

Església d'una sola nau orientada a ponent amb capçalera plana i coberta amb volta de canó que presenta dues llunetes afrontades.

Al costat de la porta d'accés hi ha un arc faixó que reforça la volta de canó i que descansa sobre les dues pilastres encastades en els murs laterals de l'església.

A la capçalera hi ha les restes d'un retaule pintat que presenta tres fornícules, la del centre més gran.

A la part baixa hi ha dues portes, la del costat nord dóna accés a la sagristia i l'altra és falsa.

El retaule està emmarcat per dos grans arcs faixons en degradació. Les imatges del retaule van ser cremades en la Guerra Civil.

L'interior de l'església ha estat repicat i per tant es pot veure el parament intern, que és totalment irregular. La volta està arrebossada. Als peus de la nau hi ha un cor de fusta.

El parament extern -que havia estat arrebossat ara es troba a la vista- és irregular i a les cantonades hi ha grans carreus toscament desbastats més o menys quadrangulars.

La coberta és de teula a doble vessant. La porta d'accés és al centre de la façana oriental, formada per un arc de mig punt adovellat i al damunt té un ull de bou.

Els murs laterals estan reforçats per un contrafort cadascun. El campanar és una torre de planta quadrangular i aspecte robust adossada a la capçalera de l'església. S'hi accedeix des de la sagristia del temple comunicada amb la nau de l'església. La coberta és una teulada a doble vessant. La campana data de 1889.

Es tracta d'una església construïda en l'edat moderna possiblement en substitució de l'antiga medieval. No presenta tret estilístics que defineixin un estil concret.

Notícies històriques

La primera referència documental de l'església de Sant Climent de Cava la trobem en una acta testamentària de 1037. Fan referència però, a un temple anterior que es trobava a l'anomenat Camp Gran de Cava, a mig quilòmetre al nord de la població actual. No se sap en quin moment l'església va ser bastida en l'indret actual.

Entre els anys 1312 i 1314 agents de l'arquebisbe de Tarragona visiten les parròquies del bisbat d'Urgell. Entre les quals hi havia l'església parroquial de Cava. Al llibre de visites del bisbat d'Urgell de 1575 l'església de Cava figura com a sufragània de la parròquia de Sant Martí d'Ansovell. Aquesta mateixa dada es repeteix en la visita que es produeix el 1758.

Actualment l'església de Sant Climent de Cava continua depenent de l'església d'Ansovell, la qual és atesa pel rector de Sant Esteve d'Alàs.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Cava el següent text (Setembre 2013):

" Situació:

L'església de Sant Climent és un petit temple situat a l'extrem de ponent del casc urbà del poble de Cava.

Context històric:

Es tracta d'una església construïda durant l'edat moderna, possiblement en substitució de l'antiga església medieval, que es trobava a l'anomenat camp Gran de Cava, situat a prop de mig quilòmetre al nord de la població actual.

Al llibre de visites del bisbat d'Urgell de 1575, l'església de Cava figura com a sufragània de la parroquial de Sant Martí d'Ansovell. En les conclusions de la visita del bisbat d'Urgell de 1758 queda especificat que aquesta església es mantenia aleshores amb la renda del dret de trànsit dels ramats per dins del terme, renda que anomenen passatge i que l'havia cedit el senyor jurisdiccional del lloc amb aquesta finalitat.

Les imatges que presidien el retaule foren cremades durant la Guerra Civil.

Actualment, l'església continua depenent de la parròquia d'Ansovell, la qual és atesa pel rector de Sant Esteve d'Alàs.

Descripció:

La construcció actual s'emmarca dins una línia constructiva d'arrel tradicional, difícil de datar i amb certs paral·lels a l'entorn, com ara el campanar de Boscalt, amb el que presenta similituds tant de proporcions com de solucions de coberta.

És una església d'una sola nau, capçada a ponent amb capçalera plana i coberta amb una volta de canó. La capçalera està ocupada per les restes d'un retaule pintat, l'elaboració del qual formà part del programa de reformes que experimentà el temple l'any 1907.

El parament extern està format per un aparell totalment irregular. Només a les cantonades s'endevina la presència de grans carreus més o menys quadrangulars. Antigament, els murs exteriors també havien estat arrebossats i encara en queden traces.

La coberta és de teula, a doble vessant. La façana principal, l'oriental, presenta una porta en arc de mig punt i adovellada, i un ull de bou circular en alt. Els murs laterals nord i sud estan reforçats per un contrafort cadascun.

Adossat a la capçalera de l'església s'aixeca un campanar de torre de secció quadrangular i d'aspecte robust, amb tres obertures al pis superior (una quarta a l'oest hauria estat tapiada en un moment indeterminat). El campanar es cobreix amb una teulada de doble vessant i s'hi accedeix a través d'una escala d'obra. Resta una campana datada l'any 1889.

L'església de Sant Climent, amb el seu campanar, situada al peu de la serra del Cadí, constitueix un veritable referent visual del poble de Cava."

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.