Església parroquial de la Transfiguració – Sant Martí de Riucorb / Urgell

És una edificació del segle XVIII

I T I N E R A R I

Situació: A Rocafort de Vallbona, entitat de població de Sant Martí de Riucorb, un municipi de la comarca de l'Urgell, situat a la dreta del riu Corb. El municipi es va constituir en 1972 al fusionar-se els antics pobles de Sant Martí de Maldà i Rocafort de Vallbona, amb els seus agregats del Vilet i Llorenç de Rocafort.

Època: Segle XVIII – Neoclassicisme - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Accés - Visitada el 16/01/2016:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. Molt a la vora del Castell de Rocafort.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

“ Descripció

La façana de l'església de Rocafort de Vallbona presenta dos cossos horitzontals dividits per una cornisa i rematats per un frontó triangular que abasta l'amplada de la nau central.

La divisió vertical es fa en tres cossos mitjançant pilastres toscanes sobre podis.

La porta d'entrada està coronada per un timpà semicircular. A la part central del cos superior hi ha un òcul quadrilobulat. Als laterals del cos inferior s'obren dos òculs el·líptics.

El campanar és vuitavat, de dos cossos. Al superior hi ha una balustrada i un llanternó que el coronen.

Interiorment és una església de nau única amb un absis completament recte. Només té una capella lateral situada al lateral dret més proper de l'altar major.

Notícies històriques

El contracte per construir aquesta obra es va signar davant del notari de Bellpuig, Josep Gili, l'any 1848. S'hi especificava que l'obra seria feta pels mestres de cases de Bellpuig, Josep i Bonaventura Palau, responsables de la última reforma en estil neoclàssic.

Antigament la parròquia era sufragània de Nalec. Començà a ser parròquia independent el 12 de juny de 1733.

El campanar data de 1868.”