Església de Santa Maria de Roca-sança – Guardiola de Berguedà / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Guardiola de Berguedà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurement. En el nostre cas, hem tingut la fortuna de coincidir amb la propietària de la casa, la senyora Irene, que ens ha permès obtenir les fotografies que il·lustren aquest petit reportatge. Des d'aquesta pàgina, la saludem de nou, cordialment i li agraïm la seva deferència.

El mes de Maig, en data variable, s'hi celebra un aplec.

Altres noms: Hospitalet de Roca-sança - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 21/12/2014:

Iniciarem el recorregut des de la localitat de Bagà, des del lloc situat a N 42 15 14.6 E 01 51 39.7, a la confluència dels carrers que al mapa de Google Maps s’identifiquen amb els noms d’avinguda del Districte Forestal amb l’avinguda Reina Elisenda.

Aquí hi ha plantada la fita del PK nº 0, de la carretera BV-4024.

Circulant per aquesta carretera en sentit ascendent, en direcció a Coll de Pal (sense arribar-hi), en un lloc situat a 42 16 52.2 01 50 57.0 entre els PK 3-4 d'aquest vial, una mica abans de passar per sota de les gegantines calçades de la carretera C-16 (que es dirigeix a l'entrada sud del  túnel del Cadí) , hi ha una sortida a mà esquerra indicada per anar a la petita localitat de Grèixer o Greixa, punt de partida per accedir, a peu, al cim del Moixeró i a les Penyes Altes del Moixeró,  passant pel refugi de Sant Jordi, la Font del Faig,i també per arribar al Coll de Pendís, que comunica el Berguedà amb la Cerdanya.

Continuant amunt per la carretera, entre els PK 6-7, a l'esquerra, en una corba, hi ha l'inici d'un camí de terra que accedeix al mas de Roca-sança, perfectament visible,  una mica aixecat per sobre del nivell de la carretera.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

Petita església d'una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada que arrenca d'un mur molt baix, fet que fa que l'edifici sigui força robust.

La nau hi l'absis estan units per l'arc triomfal adovellat; l'absis és semicircular obert a llevant de l'església i amb una finestra a la zona central.

La porta d'entrada és a migjorn, molt reformada en diverses campanyes de restauració.

Adossada a la casa de roca-sança, l'exterior és tapat per les construccions de la masia.

Notícies històriques

L'església de sta. Maria de Roca sança és l'església de l'antic hospital i casa d'hostatge d'aquest nom, situada al peu de l'antic camí de Gréixer i Coll de Jou que anava a Bagà.

L'hospital és documentat des del 1279 i l'església, des del s. XIII, quan era regida per un rector amb alguns servents que captaven per l'església i s'encarregaven dels malalts i dels vianants. Ja al s. XIV en tingueren cura els donants i ermitans del lloc.”

• Durant el recorregut per aquesta carretera BV-4024, entre els km. 2-3 passem per davant del Pont de Riugrèixer.
  • Més endavant, entre els PK 3-4 d’aquesta mateixa carretera, trobarem el punt d’accés que mena al camí que porta a l’església de Sant Andreu de Grèixer.

• Altres llocs interessants per visitar:

Si enlloc d'entrar a Grèixer, continuéssim circulant amunt per la carretera BV-4024, hi ha un ventall de possibilitats per descobrir.

A la nostra pàgina del Castell de Bagà, com a complement de la mateixa, es descriuen la Ruta del trencapinyes, i altres indrets d'aquesta contrada.

Finalment, des de dalt de tot de Coll de Pal, es pot accedir per una banda a La Cerdanya i La Molina, i també al cantó de Castellar de N’Hug.