Església de Santa Maria de Montraveta – Llobera / Solsonès

espereu…

La publicació d'aquesta edificació estava prevista pel dia 4 d'agost, però per causes alienes a la nostra voluntat ho hem de fer avui, dia 5 d'agost de 2016.

D'aquesta manera donem continuïtat al nostre particular repte de publicar una edificació, tots i cadascun dels dies de l'any ...

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Llobera, un municipi de la comarca del Solsonès i, alhora, una de les 3 entitats de població o pobles que hi ha al municipi.

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta  – (Patrimoni.Gencat)

Estat: Relativament bo. Al menys manté en peus les parets i la teulada, tot i que l'interior presenta un aspecte depauperat, com moltes de les esglésies del seu temps.

El dia de la visita vàrem coincidir amb la presència d'uns paletes que treballaven en una casa veïna. No sabem ben bé si és per aquesta presència, el que la porta de l'ermita estava oberta i vàrem poder entrar a l'interior.

En qualsevol cas, ho vàrem fer amb el seu coneixement i el seu consentiment.

Accés – Visitada el 10/08/2016:

Donat que estàvem “pentinant” la zona de Peracamps, l'Hostal Nou, i altres, vàrem determinar l'acostament a aquesta església des d'aquest lloc, que també ha estat punt d'inici d'altres destinacions, però amb sortida per diferents carreteres.

En aquest cas concret, davant de l'Hostal Nou (0) cal situar-nos  al punt 41 55 17.7 01 27 37.3 i prendre la sortida d'una carretera indicada per anar a Peracamps, de la que no hem pogut determinar el nº ni a Google Maps, ni tampoc al mapa del ICGC.

A 41 55 17.9 01 27 04.9, trobem una desviació (1) . Continuem per la dreta. Està indicat.

A 41 55 19.4 01 26 50.8, nova desviació (2). Girem a l'esquerra. No hi ha cap indicació. Entrem a un camí de terra, transitable.

A 41 55 26.4 01 26 21.2 arribem al destí (3) . Primer trobem la Casa Montraveta. L'església està al darrere, enfilada sobre un petit turó.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, ens proporciona automàticament la confecció d'un

M A P A del recorregut

Observi's que la darrera part del camí, no es reconeguda per Google, però en realitat aquest darrer tram, és perfectament transitable.

La durada d'aquesta ruta ha estat d'uns 1800 metres aproximadament

“ Descripció

L'església de Santa Maria està ubicada en un indret elevat prop del mas Montraveta, a poca distància del mas Secanella.

L'edifici romànic consta d'una nau de planta rectangular, rematada per un absis semicircular obert a la nau per un arc preabsidal.

Posteriorment s'hi afegiren dues capelles laterals a manera de transsepte i un porxo precedint l'accés actual de ponent.

L'ornamentació exterior de l'absis és a base d'un fris d'arcuacions llombardes seguit, sense lesenes. Al centre de l'absis hi ha una finestra de mig punt, adovellada, de dues esqueixades. L'absis té una cornisa decorada amb un motiu ornamental esculpit molt barroerament i que representa una flor o card, emblema dels Cardona. La coberta és de dos vessants i el parament és de carreus desbastats posats en filades. A l'interior hi ha un cor postís.

El campanar d'espadanya és de dues obertures.

Notícies històriques

Es citada per primera vegada al segle XI (1070) en una donació feta per Arnau de Sanç a Santa Maria de Solsona.

L'any 1084 torna a constar en unes confrontacions amb el mateix nom de "Sancta Maria de Mont Betre". L'any 1229 el cavaller Bernat de Freixa donà uns delmes a l'església de la "Beate Maria in locum Muntrevetre". També apareix esmentada al capbreu del segle XIV i XVI (1565-1569).

L'any 1855 ja ha perdut la categoria de sufragània i és anomenada pel rector de Llobera com a Nostra Senyora del Remei de Montraveta. Els motius ornamentals que decoren els murs poden ser figuracions de cards, al·lusius a les armes dels Cardona.”