Església de Santa Maria de Lloberola – Biosca – Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Lloberola, petit nucli de població de Biosca, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament. Còmode aparcament al davant.

Altres noms: Santa Maria del Solà - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 09/03/2013:

Accedim al llogaret de Lloberola des de la carretera C-451 (Biosca – Solsona). Circulant en sentit nord, en un lloc d'aquest vial (N 41 51 49.96 E 01 22 07.63), situat entre els PK 32-33 i degudament indicat, hi ha un trencall on s’inicia el nostre itinerari d'avui.

Quan arribem al davant de les restes del castell de Lloberola, situats de cara a aquestes restes, veurem que per la dreta (41 53 18.76 E 01 21 46.80) s’inicia una carretera asfaltada, amb un cartell indicatiu, que discorre en suau pendent. Continuarem per aquí. Ben aviat trobarem una desviació: per l’esquerra indicat per anar a Les Cots. Nosaltres hem de continuar per l’altra desviació, per la dreta.

Circularem tota l’estona per una solitària carretera asfaltada, menys els darrers metres del camí, que són de terra, perfectament transitable, fins situar-nos al davant mateix d'aquesta edificació.

Des de la C-451 fins aquí, la distància és d'uns 5,7 km. aproximadament.

“ Descripció

Església d'una sola nau, té un absis rodó cobert amb volta peraltada sobre motllura de pla icavet evolucionada.

La nau és cobert amb volta apuntada. Te dos arcs torals i un de preabsidal apuntat. El mateix tipus de motllura de l'absis és a l'arrencada de la volta i dels arcs. Els dos podis de l'absis tenen l'inferior total, una alçada de 70 cm i el superior, de 50 cm.

Com a decoració té al frontis, dues cares en relleu molt desgastades. A l'absis i murs laterals, de la nau, cornisa a un metre de la coberta. A l'absis a més, hi ha columnes quadrangulars amb els angles bisellats i decorats amb claus. El capitell és llis, pla i cavet, però més sortit que la cornisa.

Hi ha dues obertures a l'absis i un altra al mur del costat de l'epístola. La portada és d'arc de mig punt adovellat, a sobre té una estirada espitllera.

A la part superior, campanar d'espadanya de dues obertures.

S'hi arriba per la carretera que deixa Lloberola, direcció a Sant Climenç, a uns 2km s'agafa un trencall a la dreta que ens porta a l'església.

Notícies històriques

No es coneix cap notícia històrica sobre els orígens d'aquesta capella de la parròquia de Sant Miquel de Lloberola. Aquest temple no era particular sinó un santuari parroquial.

Hi ha una placa de marbre a les dovelles on hi posa: "RESTAURACIÓ 1950".”