Església de Santa Maria de l’Estela – Cabanelles / Alt Empordà

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de l’Estela, una de les diverses entitats de població que componen el terme municipal de Cabanelles, a la comarca catalana de l'Alt Empordà (Girona).

“Es tracta d'un conjunt format per l'església i adossada a aquesta per la banda de llevant, l'antiga rectoria actualment mig enrunada”Vikipèdia.

Època: Segle XII - Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A 01/06/2019: Informació no disponible - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmesa. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada: 31/05/2019.

0 - Hem escollit com a punt d’inici un lloc dins de la població de Lladó, al carrer Sant Llorenç, situat a 42 14 59.4 02 48 49.4 , a tocar d'un dels extrems del camp de futbol de la U E Lladó. Continuarem circulant per aquest carrer.

Tot seguit detallem les dades dels llocs on hi ha alguna desviació o algun tret característic.

No hem documentat totes les desviacions, que en són bastantes.  Com diem en altres ocasions, en línies generals i a falta d'indicadors concrets, cal continuar quasi sempre per la pista principal, generalment la més transitada.

1 - A 42 15 19.1 02 48 25.3  Deixem l'asfalt i entrem a un camí de terra, transitable.

2 – A 42 15 24.4 2 48 13.2 – Trobem un cartell indicatiu.

3 – A 42 15 48.7 2 47 53.8 – Desviació. No hi ha indicadors. Continuem per l'esquerra.

4 – A 42 15 59.9 2 47 41.4 – Desviació. Continuem per la dreta.

5 – A 42 16 23 2 47 38.9 – Referència. Trobem un tros de terreny asfaltat d'uns 200 metres.

6 – A 42 16 33 2 47 25.6 – Referència. Passem pel costat d’una casa.

7 – A 42 16 57.7 2 47 3.5 – Desviació. Girem a mà esquerra.

8 - Localització: N 42 16 59.7 E 02 46 56.9Altitud: 447 m.

Consideracions:

-  Distàncies:

• Des del punt 1 fins al final, segons el nostre comptaquilòmetres: Uns 5 km.
  • Segons Google Maps, al mapa generat automàticament: Uns 6 kms.

- Recomanem circular amb un vehicle tot terreny, no tant per que el recorregut sigui una “aventura”, si més no, pel mal estat del terra a la zona final del recorregut, força bonyegut i pedregós, força incòmode, a més de que aquest tipus de vehicle donen un plus de seguretat

- Caldrà valorar degudament les condicions climatològiques.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, des del punt 0 al punt 8, comporta la generació automàtica del següent  M A P A del recorregut

Situada al petit nucli de l'Estela, al nord-oest del municipi de Cabanelles al que pertany.

Es tracta d'un conjunt format per l'església i, adossada a aquesta per la banda de llevant, l'antiga rectoria actualment mig enrunada.

Església d'una sola nau rectangular amb l'absis sense diferenciar, orientat a llevant.

Està coberta amb volta apuntada i seguida, que arrenca d'una cornisa motllurada que recorre els murs laterals de la nau.

L'absis està diferenciat de la nau mitjançant un únic graó.

La sagristia està situada a la part de llevant del presbiteri i s'hi accedeix mitjançant una porta situada al costat del retaule que decora l'altar.

Als peus del temple hi ha el cor, sostingut per una volta rebaixada.

L'església està il·luminada a través de finestres de mig punt adovellades i doble esqueixada, dues al mur de migdia i una altra al de ponent.

La porta d'accés està situada a la banda oest del mur de migdia de la nau.

Està formada per tres arcs de mig punt adovellats i en degradació, que emmarquen la llinda i el timpà, monolítics i llisos.

Una motllura crea les impostes dels arcs i ressegueix horitzontalment la línia entre el timpà i la llinda.

A la façana de ponent del temple es conserven tres pilars de l'antiga espadanya, que foren malmesos amb la construcció del campanar de torre actual.

És de planta quadrada, amb la coberta piramidal i grans finestrals d'arc apuntat a la part superior.

L'accés al campanar es fa des d'unes escales de cargol situades dins d'una construcció de planta circular, a mode de torre, adossada al mur meridional del temple.

A llevant, a la part superior de la capçalera, hi ha una petita espadanya de dos pilars de mides reduïdes.

La construcció està bastida en carreus de pedra ben desbastats, disposats en filades regulars.

Els murs laterals exteriors presenten, a la part superior, una cornisa motllurada.

La rectoria, adossada a la banda de llevant de l'església, es troba en un estat deplorable i ha perdut tota la coberta, tot i que sabem que era de dues vessants.

Les obertures són rectangulars i estan bastides en maons, tot i que també força malmeses.

Notícies històriques

Segons la butlla del papa Benet VII de l'any 1017, el monestir de Sant Pere de Camprodon tenia possessions al lloc de Stella.

L'any 1270, per donació del bisbe Pere de Castellnou, l'església de Santa maria de l'Estela passà a dependre del priorat augustinià de Santa Maria de Lledó.

L'església presenta unes construccions annexes a la capçalera que daten del segle XVIII i XIX.

A l'interior encara queden restes de pintures que segurament daten, també del segle XIX.

S'ha d'esmentar que a pocs metres es pot trobar les ruïnes de la capella de Sant Cristòfol, al costat de ponent de les quals es va adossar al mas de cal Magre.

Santa Maria de l'Estela tingué culte fins l'any 1936 i actualment està en desús, si bé una vegada a l'any es continua fent un aplec.”