Església de Santa Maria de la Cirera – Llorac / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A la Cirera, entitat de població de Llorac, poble i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic / Barroc - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

"Església d'una sola nau, amb capelles laterals i absis semicircular.

La portada, mancada de decoració, està formada per dovelles emmarcades en la seva part superior.

La rosassa és petita i sobre d'ella i rematant la façana se situa un nínxol que en origen podria haver estat l'espadanya.

El campanar, d'època posterior, és de base quadrada que en el tram superior es transforma en octogonal i està coronat per una semiesfera.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Agost  2015):

Descripció:

L’església de la Cirera, documentada des de l’any 1140, està construïda sobre una antiga església romànica.

És una església d'una sola nau, amb capelles laterals i absis semicircular.

La portalada d’arc de mig punt, mancada de decoració, està formada per dovelles emmarcades en la seva part superior.

La rosassa, a la part superior de la façana, és petita i a sobre de la rosassa,  rematant la façana, se situa un nínxol que en origen podria haver estat l'espadanya.

El campanar, d'època posterior, és de base quadrada que en el tram superior es transforma en octogonal i està coronat per una cúpula.

A l’interior de l’església, a la capella frontal, es va situar una imatge de Sant Marc (beneïda el dia 26 d’abril de 1997), obra de l’escultor Jordi Pallàs (de St. Julià de Vilatorta).

Notes històriques:

A l´ entorn del castell es construí el poble de la Cirera, del qual se´n tenen notícies al S. XII.

Aquesta església fou donada als hospitalers per Guillem de Cirera el 1141 amb motiu del seu ingrés a l’orde.

Al segle XIV, juntament amb Llorac, pertanyia als Alenyà de Montblanc. Dalmau d´Ivorra ostentava la sobirania al Segle XVII.”