Església de Santa Maria de Gaià – Gaià / Bages

Església de Santa Maria de Gaià

Església de Santa Maria de GaiàEsglésia de Santa Maria de Gaià

Situació: A Gaià, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle X – Barroc - (Patrimoni.Gencat).

Malgrat la seva antiguitat, l'edificació actual és del segle XVII:  No en queden restes d'aquesta primera edificació” – “L'actual església fou bastida l'any 1694” – (Pat.mapa)

Estat: És l'actual església parroquial de Gaià. No és accessible lliurament. Hem aparcat en una gran plaça que hi ha al davant.

Accés - Visitada el 16/05/2014:

Hem començat l'itinerari d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc situat a les coordenades 41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc, hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401, vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació.

Abandonarem aquesta carretera per una sortida indicada, a mà dreta, situada en un lloc (41 55 01.4 01 55 29.6) a tocar de la fita del PK nº 5.

Localització: N 41 54 59.9 E 01 55 33.0 –Altitud: 480 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Església de tres naus amb la façana principal orientada a ponent i amb un gran campanar de planta quadrada adossat al mur de tramuntana i que en la seva part baixa origina una de les naus laterals de l'església.

Coberta a doble vessant, el carener es perpendicular a la façana on s'obra un òcul i s'organitza la façana amb una porta amb grans dovelles i coronada per un frontó triangular.

Notícies històriques

Els orígens de l'església de Santa Maria de Gaià, són tan antics com el mateix "Castrum Gailani" del s X. No en queden restes d'aquesta primera edificació, però la documentació ens en parla. Durant el s.XII sabem que l'església de Gaia tenia com a sufragànies a Sant Miquel de Terradelles i a St. Esteve de Vilaramó.

L'actual església fou bastida l'any 1694 en un moment de gran prosperitat en el camp català; a Gaia es construïren moltes masies i s'ampliaren d'altres en aquesta època.

Prop de l'església s'aixeca el gran casal barroc de la Rectoria, amb decoració d'esgrafiats a les façanes.”

Altres edificacions de Gaià:

El Comunidor:

Església de Santa Maria de Gaià - Comunidor

De la pàgina web de l’Ajuntament de Gaià, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“El Comunidor de Gaià és un petit edifici en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, on s'hi accedeix a través de sis simples esglaons.

És una petita edificació del segle XVI d'uns nou metres quadrats amb una gran obertura a cada costat, des d'on s'observa una excel•lent vista de l'entorn. A l'interior, al centre, hi ha un pilar i, als costats, dues piques d'aigua beneïda.

El feien servir els sacerdots per comunir les tempestes i les pedregades; és a dir, per pregar, amb oracions litúrgiques, perquè no es fessin estralls.

El comunidor de Gaià es va restaurar el 9 de febrer de 1997 i és un dels pocs edificis d'aquest tipus que es conserva a Catalunya.”

La Rectoria de Santa Maria de Gaià:

“ Aquest edifici és important per la seva decoració. Aquest fa referència a elements vegetals i arquitectònics. La seva decoració i dimensions ens mostren el poder que tenia temps anteriors.

En aquesta rectoria hi vivia un nombre d'uns sis o set rectors de les rodalies que tenien el poder de diversos alous de Gaià.”

És l'edifici on actualment hi ha un Restaurant.