Església de Santa Magdalena de Mosqueroles – Fogars de Montclús / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mosqueroles, entitat de població del municipi de Fogars de Montclús,  comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Es manté en peus, tot i que presenta una important esquerda a la façana, que pensem  que amenaça seriosament la seva supervivència. No és accessible lliurament.

Hem fet una ràpida visita al seu depauperat interior, tot i que a més de que no ofereix cap aspecte rellevant, en alguna zona, potser no és pas difícil poder prendre mal.

Altres noms: Sant Marçal de Baix – Generalitat de Catalunya.*

Durant el recorregut hem anat trobant cartells indicadors.

0Punt d’inici: Un lloc, 41 43 33.7 02 26 11.5 , situat a la vora de la fita del PK nº 2 de la carretera BV-5119,   on abandonem l'asfalt i continuem per un camí de terra, indicat i  perfectament transitable.

La notació d’aquesta carretera al mapa de Google mostra que fa una “estranya” desviació ...

Localització: N 41 43 29.3 E 02 26 11.3 – Altitud:  395 m.

“ Descripció

L'església de Santa Magdalena és en una plana, voltada d'una concentració d'antics masos i amb el cementiri davant de la façana, propera al poble de Mosqueroles.

Es tracta d'un edifici, fosc i grisenc, fet de pedra esquistosa del Montseny, de planta basilical i capçalera triabsidal.

Les seves proporcions, més ample que llarg, fan pensar que mai no va ser acabat i manca el darrer tram de les naus.

La nau central és coberta amb volta de canó seguit de perfil apuntat i l'absis i les absidioles amb volta de quart d'esfera.

Hi ha finestres de doble esqueixada als tres absis i al mur de llevant de la nau central, sobre l'arc presbiteral, on també hi ha dos òculs.

Les naus es comuniquen a través d'amples arcs formers de mig punt.

La façana de ponent, totalment arrebossada, podria datar-se al segle XVII (a la llinda de la porta d'accés hi ha la data 1642), té un òcul i un campanar de cadireta de dos ulls.

Notícies històriques

L'església romànica de Santa Magdalena de Mosqueroles, coneguda antigament per Sant Marçal de de Baix, pertany a la parròquia de Sant Martí de Mosqueroles dins del terme municipal de Fogars de Montclús.

L'església de Santa Magdalena fou erigida en el pas del segle XI al segle XII pels monjos de Sant Marçal del Montseny, que hi traslladaren per poc temps el seu monestir, fins que el 1104 foren obligats a retornar al Montseny.

El 1642 es va adaptar la nau central com a capella dedicada a Santa Magdalena i les laterals - dedicades abans a Sant Miquel i Sant Gil - es destinaren a usos agrícoles.

A mitjan segle XIX fou adquirida pel propietari del veí mas Ferrer, i el 1980 pel senyor Joaquim Cordomí que n'emprengué la restauració amb l'assessorament de la Generalitat de Catalunya.”

Relativament a la vora l'una de l'altra, hi ha dos esglésies amb el nom molt semblant:

-----> Església de Sant Martí de Mosqueroles