Església de Santa Eulària – Naut Aran / Vall d’Aran

I T I N E R A R I

Situació: A Unha, entitat de població del municipi de Naut Aran, a la comarca de La Val d’Aran (Lleida).

Època: Segle XII  - Romànic - Generalitat de Catalunya*

Protecció: Incoat BCIN - Generalitat de Catalunya*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Localització: N 42 42 34.24 E 00 54 07.27 – Altitud - 1.301 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

“Descripció

L'església parroquial de Santa Eulàlia d'Unha és un edifici romànic (segle XII), de planta irregular i dimensions reduïdes.

És de tres naus desiguals, separades per arcs formers que descansen sobre pilars circulars, i cobertes amb volta de canó sobre arcs torals la central, i de quart de cercle les laterals.

Dels tres absis, decorats exteriorment amb arcuacions cegues i faixes llombardes, el central és més profund.

El portal, adovellat, és petit.

A ponent s'alça el campanar, exempt, bastit el 1775, de planta quadrada que esdevé octogonal, té un curiós acabament, de tipus oriental, molt distint dels de la resta de la Val.

l A l'interior guarda un altar barroc (1736) de Santa Eulàlia a l'absis major i dos més, també barrocs (s. XVIII) a les absidioles, un de la Verge del Roser i l'altre de la Crucifixió.

Té al costat el clos del cementiri.

La porta és de fusta amb interessant pany de ferro forjat amb la balda d'una sola peça de ferro.

Pica baptismal de vas cilíndric (99 cm- 79 cm de diàmetre) i peu curt (38 cm) en proporció a la peça superior; aquest presenta semiesferes a la seva superfície.

Aquestes semiesferes també es troben a les piques de Vielha i Montcorbau.

La part superior, corresponent al recipient, presenta ornamentació en baix relleu de motius geomètrics en ziga-zagues, aspes i quadrats.

També es pot observar una creu com a únic element decoratiu de referència religiosa.

Pica beneitera Pica baptismal per immersió de format rectangular-prismàtic i utlitzada posteriorment com a recipient per l'oli; es possible que originàriament hagués estat un sarcòfag.

A la superfície de la cara longitudinal s'hi pot observar una àmplia gama iconogràfica del que es pot interpretar com a art popular aranés, on comparteixen espai símbols cèltics i precristians amb d'altres purament cristians.

Així trobem elements geomètrics (ondulacions,cercles,aspes...) estampats en baix relleu i sense cap mena de projecció compositiva; situada mes o menys al centre de la composició hi ha esculpida una creu llatina.

La pica es mostra reduïda per dins,amb els angles arrodonits i roman coberta per una tapa de fusta.

Presenta un peu cilíndric de 67 cm de diàmetre amb semiesferes esculpides i un vas decorat en baix relleu representant el símbol estel·lar de quatre puntes envoltats per una cinta ondulada que dóna la volta tot el diàmetre de la pica.”

Vall d Aran : Veure en un mapa més gran.