Església de Santa Eugènia de Saga – Ger / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Saga, entitat de població de Ger, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Estat: Bo. Magnífica portalada. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar. La trobarem entre el carrer Major i la Plaça Major. Aparcament al davant.

0El Punt d’inici ha estat un lloc entre els PK 185 / 186 de la carretera N-260, situat a 42 24 59.2 01 51 29.8, des d’on ens hem dirigit al punt, molt proper, on està situada aquesta esglesieta.

M A P A d'aquest recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2018):

L'església de Santa Eugènia es al costat sud del petit veïnat de Saga proper a la població de Ger.

La construcció és d'una sola nau rectangular i absis semicircular orientat a llevant amb una sola finestra de doble esqueixada i un òcul de factura moderna.

La coberta era de volta de canó, amb arc lleugerament apuntat, actualment només resta el tram més proper a l'absis, en els altres dos hi ha una encavallada de fusta.

A l'interior, els murs es van engruixir amb arcs apuntats de reforç, tres al costat de tramuntana i quatre al costat de migdia, on també s'hi va afegir el cos de planta quadrada de la sagristia, eliminada amb la restauració.

Al frontispici hi ha una obertura moderna i al capdamunt la petita espadanya.

Sens dubte però, l'element més rellevant és la portalada feta de marbre d'Isòvol.

La porta és formada per cinc arcs en gradació, dos dels quals els sostenen en columnes amb capitells decorats amb motius vegetals, representacions d'animals i diables, on s'hi ha vist la influència dels exemples d'IX i de Llo.

L'arquivolta acull també una sèrie de petits relleus fantasiosos que representen personatges humans nus i monstres, i una espècie de batraci de dents afilades devorant una dona.

La figura de Crist, beneint amb la mà dreta i amb un llibre a l'esquerra, esculpit a la clau de l'arquivolta domina el conjunt.

El frontal d'altar de fusta pintada d'aquesta església es conserva al Musée des Arts Décoratives de París.

Notícies històriques

La parròquia de Saga és esmentada a l'acta de consagració de la catedral d'Urgell de l'any 819, document que es considera escrit al finald del segle X.

Fou una possessió de l'abadia de Sant Miquel de Cuixà. Això es comprova per primera vegada l'any 958 en el precepte que el rei Lotari atroga a Cuixà on es confirmen les possessions de l'esmentat a precs de la reina Gerberga.

L'any 1011, en una butlla adreçada a Cuixà, el papa Sergi IV confirmà també ecclesiam Santae Eugeniae cum allode de Sagano.

A la concòrdia dita de Sant Ramon de Penyafort, en què es definiren els drets de la mitra d'Urgell i el monestir de Cuixà, es reconeix la dependència de Cuixà d'aquesta i altres esglésies en litigio.

Més tard passà a ser propietat dels cavallers de Saga i el 1372 va ser venuda pel cavaller Berenguer d'Orús, successor d'aquells, al monestir de Sant Martí del Canigó

Santa Eugènia de Saga fou visitada pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona que inspeccionaven les parròquies del deganat de Cerdanya entre el 1312 i el 1314. “