Església de Sant Vicenç de Rus – Castellar de n’Hug / Berguedà

Situació: Entre les poblacions de Castellar de n’Hug i La Pobla de Lillet (Berguedà) – Barcelona.

Època: Segle XII – Romànic (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Visitable.

Accés - Visitada el 01/09/2012:

Procedents de Castellar de n’Hug i circulant per la carretera BV-4031 en sentit La Pobla de Lillet, entre els PK 6 – 5 d’aquesta carretera, hi ha una desviació a l’esquerra, perfectament indicada (42 16 26.73 01 59 29.05) per on continuarem.

De seguida veurem l’edificació que busquem. Còmode aparcament en una esplanada situada al davant mateix.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Castellar de N’Hug - (Agost 2013 - enllaç trencat) , ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Església de Sant Vicenç de Rus

Sant Vicenç de Rus, va ser un nucli de població que esdevingué barriada de Castellar de n’Hug a partir d’una antiga parròquia dedicada a Sant Vicenç.

Primer fou independent, i després, als acabaments de l’Edat Mitjana, passà a dependre de la parròquia de Castellar. Va ser consagrada l’any 1006 per Ot de Pallars.

Edifici bastit el segle XII sobre restes altomedievals L’estil és romànic, d’una sola nau. Absis amb finestra de doble esqueixada. Campanaret quadrat damunt el costat sud de la nau. Tenia dues capelles, una dedicada a Santa Magdalena i l’altra a Sant Andreu. Actualment l’església conserva una pila baptismal i s’hi va trobar una imatge de fusta de la Mare de Déu i un canelobre imitant les branques d’una mata d’acònit. Conté pintures murals del gòtic linial i reproducció de pintures murals del segle XII.

Propietat del Bisbat de Solsona. Restaurada per l’SPAL (Servei del Patrimoni Arquitectònic Local) entre 1983 i 1988.”

Edificacions properes: Dins d’aquesta zona, hi ha les poblacions de Castellar de n’Hug i La Pobla de Lillet. Veure el Mapa de Google per tal de verificar la viabilitat d'incloure en una mateixa visita, algunes de les edificacions d’aquest termes municipals.