Església de Sant Serni del Grau – Guixers / Solsonès

cami-al-santuari-de-lord-071009_501bisblog

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vilamantells, (llogaret a tocar de la població de Sant Llorenç de Morunys) entitat de població de Guixers, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Aparenta estar en bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al costat.

Altres noms: Sant Serní de Vilamentells, Mare de Déu del Grau - (Patrimoni.Gencat) / Sant Sadurní del Grau – (Wikipedia)

Accés - Visitada el 09/10/2007:

Sortint de la petita població de Vilamantells, i circulant per la carretera LV-4241-a (Sant Llorenç de Morunys / Solsona), en un punt d'aquesta carretera (entre els PK 30 i 31) situat a 42 08 08.29 01 34 34.85, hi ha una sortida degudament indicada per anar a Sant Serni del Grau.

Després caldrà prendre la primera desviació a mà esquerra i al cap de ben poc, ja ens trobarem situats davant de l'esglesieta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

“ Descripció

Església d'una sola nau rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular que ha estat sobrealçat fins el nivell de la teulada de la nau que es a dos vessants.

El frontis es coronat per un campanar d'espadanya, amb dues finestres cobertes amb arc de mig punt adovellat.

Les obertures (una finestra de doble esqueixada, la porta principal i una porta tapiada) són cobertes amb arcs de mig punt adovellat. L'interior és cobert amb volta de canó, reforçada per tres arcs torals de mig punt deformats.

En els espais que hi ha entre els arcs s'ha buidat el mur per fer-hi sis arcades, tres per costat, de mides diferents, amb arcs de mig punt amb dovelles de lloses primes.

Notícies històriques

La primera notícia documentada és del 13 d'octubre del 1064, quan és cedida per Ermengol III, Comte d'Urgell al cenobi de Sant Llorenç. El 16 de setembre de 1088, Ermengol IV la cedí a Santa Maria de Solsona. El 23 d'agost de 1203, l'abat de Sant Serni de Tavèrnoles restituí els monjos de Sant Llorenç i al seu prior Arnau Ramon l'església de Sant Serni del Grau o de Vilamentells.”

Solsonès : Veure en un mapa més gran.