Església de Sant Romà de Llabià – Fontanilles / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Llabià, entitat de població de Fontanilles, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants. Hi ha un cementiri al costat.

La trobarem al carrer de l’Església.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

Església d'una nau i absis semicircular, de dimensions considerables.

Al frontis hi ha una portada - més tardana - d'arc de gran dovellatge, de mig punt, amb guardapols amb impostes afigurant testes humanes i un alt finestral de doble biaix.

La volta de la nau és apuntada i seguida; l'arc presbiteral és de punt rodó i la capçalera es cobreix amb quart d'esfera.

Sobre els murs del temple, tant a la nau com a la capçalera, s'hi alça una obra de fortificació tardanament.

Sobre l'angle SW es dreça una torre – campanar - també posterior als murs del temple - de planta quadrangular, amb arc de geminades de mig punt a cada costat.

L'església presenta un parament de carreus grans i ben escairats que s'afileren.

Notícies històriques

L '"Ecclesie de Libiano" s'esmenta l'any 1058 quan fou restituïda al bisbe Berenguer de Girona per la comtessa Ermessenda de Barcelona.

Segons l'acta de consagració de Santa Maria d'Ullà aquesta canònica agustiniana posseïa l'església de "Sancti Romani de Libiano".

L'any 1311 al terme de Sant Romà de Llabià consta com a límit del feu de Celsà i Vellosos, llocs situats vers el SW de l'estany d'Ullastret.

Als nomenclàtors de la diòcesi de Girona del XIV i posteriors hi figura com a parròquia.”