Església de Sant Martí de Fontanilles – Fontanilles / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Fontanilles, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). Va ser objecte de reformes de fortificació.

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Uns metres abans d'arribar a tocar de l’església, hi ha disposada una petita zona d'aparcament.

Accés – Visitada el 19/11/2016:

Senzill de localitzar: Al carrer de l’església. Enfilada a la part més alta de la població, és visible amb antelació.

Localització: N 42 00 42.9 03 06 27.4 - Altitud  25 m.

L'església de Sant Martí es troba situada al punt més alt del poble de Fontanilles.

La construcció romànica és d'una nau amb absis de planta semicircular on s'hi obre una finestra de doble biaix.

La volta és apuntada a la nau i ametllada a la capçalera.

L'edifici ha estat objecte de reformes i afegitons posteriors a l'època medieval, com és el cas del cos de la sagristia. També les reformes de fortificació del temple van doblar-ne l'alçada original.

A migdia hi ha una portada del segle XVIII que substituí l'antiga.

Sobre el mur del frontis hi ha una impressionant espadanya de quatre obertures d'època barroca

El parament romànic és de carreus escairats mentre que les construccions posteriors són fetes amb rebles grans desbastats. L'interior és cobert d'arrebossat modern.

Notícies històriques

L'"eccelesiam de Fontanillas" figura com a possessió de la Canònica de la Seu de Girona en l'acta fundacional d'aquesta comunitat de l'any 1019.

Tanmateix, a l'acta de consagració de la canònica agustina de Santa Maria d'Ullà, l'any 1182, "Sancti Martini de Fontanillis" és una de les esglésies de la comarca que s'hi esmenten con a domini del dit cenobi.

L'església de "Fontanillis" figura a les "Rationes Decimarum" dels ays 1279 i 120 i als nomenclàtors diocesans del segle XIV com a parroquial.”