Església de Sant Pere de l’Arç – Calonge de Segarra / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Pere de l'Arç, nucli de població del municipi de Calonge de Segarra, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Església de Sant Pesselaç - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 27/09/2013:

Hi hem accedit per la carretera B-300, des de Calaf. Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. A l'entrada de la població.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

“ Descripció

Església situada a l'entrada del poble, aïllada de qualsevol edifici i integrada dins del l'actual cementiri urbà.

És tracta d’un edifici d’una sola nau, planta rectangular i capçada per un absis semicircular. Té la coberta exterior a doble vessant, amb aiguaverssos escopint als murs de tramuntana i migjorn, i presenta un ràfec de llosa.

L’edifici s’il·lumina a partir de diferents obertures. A la façana de migdia, on hi ha la porta d’ingrés, hi troben dues finestres idèntiques, de doble esqueixada i ambdues coronades per arcs de mig punt adovellats i actualment paredades. També troben una finestra de doble esqueixada, coronada per una estreta arquivolta, a l’absis de l’edifici. Finalment, trobem una obertura d’estructura cruciforme en forma de creu llatina, a la façana de ponent de l’edifici.

La porta d’ingrés, es situa a un extrem de la façana de migdia, i se’ns presenta d’arc de mig punt motllurat, amb presència d’una cartel·la a la clau d’arc que ens diu ANO 1886, incisa a la pedra.

L’absis de l’edifici està situat a la façana de llevant i presenta una decoració amb un fris d’arcuacions cegues extremadament curtes, que ressegueix la seva part superior, sota el ràfec de la teulada. Finalment, es situa un campanar d’espadanya amb dos ulls d’arc rebaixat que corona la façana de ponent de l’edifici.

L’obra presenta un parament amb carreus mitjans mal treballats, disposats en filades horitzontals, així com restes d’un fi revestiment, en alguns sectors de l’edifici.

Notícies històriques

Durant la primera meitat del segle XI (1038), fou donada a la canònica de Sant Vicenç de Cardona pel vescomte de Cardona. Amb tot, aquesta dependència no consta fins l'acte de consagració de la mateixa, l'any 1147.

Inicialment, aquesta església esdevingué sufragània de l'església parroquial de Santa Fe de Calonge de Segarra, però al segle XIV (1331), fou considerada parroquial, i sufragània d'aquesta, l'antiga església parroquial de Sant Miquel d'Aleny.

La primitiva església romànica fou remodelada al segle XVIII, en que es refè la seva antiga coberta per una altra, amb el conseqüent abarrocament dels paraments interns Destaquem, al seu interior, un retaule barroc de l’any 1642, obra dels escultors Josep Ribera i Gregori Ferrer, ambdós de Cardona. També hi ha dos retaules més dedicats a Sant Sebastià i al Sant Crist, ambdós de l’any 1793. Finalment cal destacar un tercer retaule dedicat a la Verge del Roser, datat del segle XVI, i probablement restaurat l’any 1793. També es conserva una creu processional d’argent.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau invitar-vos a visitar la pàgina web de l'Ajuntament de Calonge de Segarra.
    • Església de Sant Pere de l’Arç
    • Retaules de l’església de Sant Pere de l’Arç

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Calonge de Segarra, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Mostra Anoia en un mapa més gran