Església de Sant Martí Sescorts – L’Esquirol / Osona

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí Sescorts, entitat de població de L’Esquirol, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada el 25/01/2019:

La trobarem al carrer de l’església. A pocs metres de la fita del PK nº 12 de la carretera B-522. Aparcament en aquesta mateixa zona.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2019):

Descripció

A 3 Km de Manlleu hi ha la petita població de Sant Marí Sescorts amb la seva església al costat del clos del cementiri voltada d'edificacions adossades que amaguen l'estructura original.

L'edifici romànic és de planta de creu llatina amb transsepte i tres absis semicirculars orientats a llevant.

L'absidiola de migdia va ser substituïda pel cos afegit de la sagristia, tot i que a l'interior s'ha reproduït l'espai presbiteral de planta semicircular.

A l'exterior, la part visible de l'absis principal i l'absidiola de tramuntana mostren decoració d'arcuacions entre lesenes i finestres de doble esqueixada.

A la part interna de l'absis principal es poden veure quatre nínxols semicirculars oberts en el gruix del mur que s'alternen alb les tres finestres.

El del costat de migdia va quedar mutilat en obrir-se la porta de la sagristia.

La nau central té coberta de volta de canó, reforçada per tres arcs torals, igual que el transsepte.

La part alta del mur de la nau de migdia, malgrat el sobrealçament de la teulada, conserva un tram de les finestres cegues sota les arcuacions que decoraven el temple.

L'accés actual és a ponent, per una porta adovellada d'arc de mig punt d'època barroca amb la dovella central decorada, damunt de la qual hi ha una finestra de doble esqueixada.

A la part de tramuntana i adossat a l'edifici s'erigeix el campanar de planta quadrada romànic amb tres nivells de finestres.

En el primer nivell s'obria una finestra de mig punt en cadascun dels seus murs i en el segon, finestres geminades estretes i altes.

Actualment però es troben paredades.

El darrer pis ja no correspon a la construcció romànica i presenta una finestra a dues cares i dues a les altres. La coberta és a quatre vessants.

Al Museu Episcopal de Vic es conserven els fragments de pintures murals arrencades l'any 1934 que decoraven l'absis. S'hi representen escenes amb Adam i Eva, d'una banda, i de la vida de sant Martí de Torres, de l'altra.

Tenim notícies de la seva existència d'ençà del 1934.

Fou renovada i consagrada el 1068. Conserva íntegrament la planta romànica i els tres absis.

Al s. XVI (1561) s'hi construí el portal de ponent i al s. XVIII (1771) s'hi afegí la sagristia i un altar lateral.

Al s. XII passà a dependre del monestir canonical de Santa Maria de Manlleu.

Des del s. XV fins a les darreries del XIX (1878) tingué com a filial la parròquia de Sant Bartomeu Sesgorgues del municipi de Tavertet (Cabreres).

La rectoria, adossada a l'església, fou construïda modernament amb elements procedents de l'antiga parròquia de Sant Maria de Vilanova.

Cal esmentar la pintura mural, romànica, procedent d'aquesta església i que es conserva al M. E. V.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.