Església de Sant Martí de l’Esparra – Riudarenes / Selva

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de l'Esparra, nucli de població de Riudarenes, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva - (Girona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms:

Accés – Visitada: 25/02/2017.

Senzill de localitzar, donades les dimensions del llogaret: a la plaça de l'Església. Aparcament.

Localització: N 41 49 34.8 E 02 39 27.3 – Altitud: 192 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2017):

“Descripció

Es troba situada a 6 kilometres de Riudarenes i a 220 metres d'altitud, dins del nucli de l'Esparra.

Es tracta d'una església sense massa interès arquitectònic. L'edifici actual és del segle XVIII de planta rectangular, amb porta principal emmarcada amb pedra i arc carpanell, obertures ogivals amb vitralls senzills de colors i campanar de planta quadrada amb vessants. Es troba en força mal estat, les obertures estan mig tapiades amb rajol.

L'interior de l’Església és d'una sola nau, s'aprecien els tirants de ferro que sostenen l'estructura. La nau central no te volta, la coberta és plana i revestida de guix, amb tres capelles a cada costat a les cuals s'hi accedeix per arcs apuntats i pilars de fust estriat.

Per damunt de la nau, abans d'arribar al sostre, una cornisa envolta la sala. Al costat dret de l'altar hi ha la sagristia. L’església també té un cor, damunt de la porta d'entrada, amb barana de fusta, que s'hi accedeix a través d'una escala i porta un arc ogival, enfront d'aquesta una d'igual dóna accés al campanar. El terra de l'edifici és revestit de peces de tova i làpides de pedra amb inscripcions, que es conserven al bell mig de l’església.

Notícies històriques

Documentada a l'any 1169 com a possessió del monestir de Sant Pere de Cercada.

L'església conserva tres làpides funeràries amb les seves inscripcions al bell mig de la nau, situades a lloc de pas obligat per arribar a l'altar. Hi reposen: Joan Pons, rector de l'Esparra mort el 02/09/1717; Félix [Llirin]ó, rector de l'Esparra que morí l'11/12/1717; i Celoni Suma, rector, que morí el 05/10/1795.

 L'església tenia retaules que van ser cremats durant la Guerra Civil.

Segons les restes trobades, existia una església romànica però orientada de diferent manera, la nau era transversal a l'actual, que es construí als segles XVII-XVIII.

Mossèn Pius Gispert-Sauch, rector de l'Esparra i capellà de les religioses del Santíssim Cor de Maria de Santa coloma de Farners, al 1942 va fer diverses millores a la parròquia.

El 1944 va arranjar la taulada de l’església per un cost de 1600 ptes. El 1950 va arreglar la pica batismal i el 1951 va fer algunes obres a la rectoria. El desembre de 1960 va fer nova la instal·lació elèctrica de l'església, obra del lampista ridarenenc Vinçen Oliveras, que va costar 1805,40 ptes. L'any 1929 va caure la volta interior de l'Església i es va refer posant un encanyissat sense arreglar les voltes que hi havia. “


 Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: