Església de Sant Lleïr de Casavella – La Coma i La Pedra / Solsonès

Església

Vistes des del camí d’accés

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Coma i La Pedra, a la comarca del Solsonès (Lleida). A tocar de les aigües del pantà de la Llosa del Cavall.

Estat: Bo. No és accessible lliurament, tot i que si que ho és el porxo, on la portalada, presenta una decoració escultòrica de difícil identificació iconogràfica.”

Altres noms: Església de Sant Lleïr de Casabella - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 19/07/2017:

(0) - Punt d’inici: 42 07 58.5 01 37 01.5, un lloc a tocar del PK nº 29 de la carretera LV-2441 – (Sant Llorenç de Morunys / confluència amb la carretera BV-4241 / Berga)  on hi ha una rotonda que abandonarem per una sortida indicada per anar a Sant Lleïr de Casavella, situada a 1,8 km.

Ens trobarem llavors circulant per un camí de terra, de graveta, ample, transitable, malgrat ésser una mica bonyegut.

Aparcament al davant.

(1) - Localització: N 42 08 39.3 E 01 36 32.7 – Altitud aproximada: 985 m.

M A P A d’aquest recorregut. Distància aproximada: 1,8 km.

“ Descripció

Sant Lleïr de Casabella es troba a la falda del turó del mateix nom, entre el riu Cardener i el torrent de la Barata.

És una església romànica d'una sola nau rectangular (5,60x10 m) coberta amb volta de canó, orientada a llevant i amb l'absis quadrat sense diferenciar.

L'edifici presenta moltes modificacions: la nau fou sobrealçada i s'afegí una capella a banda i banda. A tramuntana, el mur és força gruixut com a conseqüència d'un revestiment fet per a reforçar la portalada romànica d'arc de mig punt adovellada que substituí la de migjorn, la part més interessant de tot el conjunt.

Precedeix l'accés un porxo allargat d'arcs apuntats amb una finestra d'arc monolític al mur de ponent.

El campanar d'espadanya de dues obertures s'alça sobre la façana de ponent.

Completa el conjunt el clos del cementiri al costat del porxo.

La portalada, presenta una decoració escultòrica de difícil identificació iconogràfica.

Hom ha interpretat aquestes interessants figures com una plasmació del tema de la Consagració.

A l'intradós de l'arc de la porta, al nivell de les figures en relleu, trobem unes decoracions que constitueixen motius repetits, a manera de "graffittis" incisos sobre la pedra; representant el mateix motiu als dos costats: una flor de sis pètals, gairebé simètrics, i un ram de tres cards.

A una banda i altra de la porta, aixoplugats sota la imposta formada per una pedra trapezoïdal amb bisell hi ha dos grups de figures. Els tres personatges del grup de la dreta estan drets damunt una passarel·la. La figura central porta vestits llargs i una capa i podria ser un sacerdot. Té la mà dreta en actitud de beneir i l'altra és sobre el pit. Les figures dels costats porten vestits curts i cenyits a la cintura, amb sabates punxegudes. Un porta un encenser o salpasser i l'altra un calderet d'aigua. El grup de l'esquerra està format per dos cavallers amb túnica cenyida, un d'ells amb una espasa curta. Entre els dos hi ha l'Agnus Dei i la cara girada vers el cavaller armat: una creu li surt del llom i una serp mossega la cama del cavaller armat.

Notícies històriques

Situada a 1020 metres d'altitud, al sud del municipi de la Coma i la Pedra, l'església està advocada a Sant Lleïr , eclesiàstic venerat a tot Catalunya i d'una manera especial a Lleida (a la Vall de Lord hi ha moltes esglésies consagrades a aquest sant). L'església de Sant Lleïr pertanyia a la comunitat de Sant Llorenç de Morunys des del segle XII i tenia funcions parroquials.

L' any 1064 l'església de Sant Lleïr s'esmenta com un dels límits de la veïna església de Sant Pere de Garu de Vilamantells, en la donació d'aquesta a Sant Llorenç de Morunys pel comte d'Urgell Ermengol III i la seva muller Adalest.

L'església fou construïda sobre una base preromànica (el porxo i la volta són del segle XIII) i les capelles laterals són del segle XVIII. “

• Església de Sant Lleïr de Casavella - Wikipedia