Església de Sant Joan Baptista – Ulldecona / Montsià

Remarca:

Al terme municipal d’Ulldecona hi ha dues esglésies amb el mateix nom:

• Església de Sant Joan Baptista. Es troba a Sant Joan del Pas, entitat de població d'Ulldecona. L'actual edificació és del segle XVIII.
  • Església de Sant Joan Baptista. Es troba a Les Ventalles, entitat de població d'Ulldecona. Segle XIII.

L'edificació que tot seguit documentarem, és la citada en primer terme.

Situació: A Sant Joan del Pas, entitat de població d'Ulldecona, poble i municipi del mateix nom, a la comarca del Montsià (Tarragona).

Època: Segle XVIII - Tot i que “El nucli de Sant Joan del Pas és documentat ja en el segle XIV, l'estructura actual de l'església de Sant Joan, sufragània de la d'Ulldecona, sembla que respon a una reconstrucció del temple original feta en el segle XVIII.” (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Accés – Visitada el 23/04/2016:

La trobarem a tocar del PK nº 5 de la carretera TV-3319 (Ulldecona / La Sénia). A la Plaça de l’església de Sant Joan del Pas.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

“ Descripció

Edifici que s'aixeca el centre de la plaça de l'església del barri de Sant Joan del Pas, a uns 4 quilòmetres del municipi de Ulldecona.

Construcció de planta rectangular, dividida en quatre trams, situant-se capelles entre els contraforts que, en l'últim tram, són el presbiteri i la sagristia.

En el alçat, murs homogenis totalment llisos, amb una senzilla fornícula central en el mur frontal del presbiteri on s'encaixa la figura de Sant Joan Baptista.

Coberta amb volta de creueria amb arcs de mig punt i creuer amb garlandes decoratives i separat del mur inferior per una imposta dentada sobre petits permòdols.  En el mur sud de la façana hi ha una porta allindada de carreus de pedra i senzilla fornícula, buida i un ull de bou a sobre. En un lateral hi ha un campanar de secció quadrada.

Notícies històriques

El nucli de Sant Joan del Pas és documentat ja en el segle XIV. L'estructura actual de l'església de Sant Joan, sufragània de la d'Ulldecona, sembla que respon a una reconstrucció del temple original feta en el segle XVIII.”