Església de Sant Jaume de Valldecerves – Querol / Alt Camp

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Querol, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Alt Camp - (Tarragona). “Integrada dins el conjunt de la masia de Cal Valldecerves.”

Època: Segle XI –  Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta – Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. El mas està habitat.

Accés – Visitada el 12/01/2018:

• (0) - El punt d'inici ha estat un lloc situat a 41 27 50.2 1 28 36, a tocar del PK nº 44 de la carretera C-37. Indicat: Valldecerves. Entrem a un camí perfectament transitable, primer de graveta, i després de terra durant els darrers 700 metres.
  • (1) - A 41 27 55. 4 01 29 5.6 trobem una desviació. Aparquem el cotxe al voral del camí, i continuem a peu, dirigint-nos al mas, molt proper. Donat que sembla que a la casa no hi ha ningú, i com sigui que no ens agrada trepitjar un lloc sense coneixement dels seus habitants, tornem al camí i caminant pel voral d’un camp de conreu,

busquem un punt per poder pujar de qualsevol manera (**), la petita elevació del terreny sobre el qual està edificada aquesta església, al darrere del mas. Vàrem baixar pel mateix lloc.

(**) Per aquesta raó, no considerem que sigui estrictament  una "ruta familiar".

Us oferim un petit planell d’aquesta descoberta final.

M A P A del recorregut, des del punt (0) al punt (1). Des d’aquí en endavant, Google no ho representa correctament.

(2) - Localització. N 41 27 59.8 E 01 29 07.4 – Altitud: 596 m.

La capella de Sant Jaume es troba integrada dins el conjunt de la masia de Cal Valldecerves.

Es tracta d'una petita església de planta rectangular, una sola nau i capçalera d'absis semicircular, de la mateixa amplada, amb decoració d'arcs llombards i tres finestres de doble esqueixada.

Es cobreix amb teulada a una vessant. L'accés es realitza per una porta situada a la façana sud que actualment no és visible a causa de la integració de l'edifici en la masia.

L'origen de la capella de Sant Jaume es troba en època medieval.

La senzillesa de la construcció i les seves característiques formals la situen en el context de l'estil romànic (possiblement del segle XII).”