Església de Sant Jaume de Montagut – Querol / Alt Camp

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


esglesia-de-sant-jaume-de-montagut-110225_501

esglesia-de-sant-jaume-de-montagut-110225_503

esglesia-de-sant-jaume-de-montagut-110225_507

I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys del municipi de Querol (Alt Camp) – Tarragona.

Època: Segle XIV - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament. Es pot aparcar davant mateix.

Altres noms:

Accés - Visitada el 25/02/2011:

L'itinerari proposat comença a la població de Querol. Cal localitzar una carretera asfaltada que arrencant de l'entrada a la població (Procedents de la C-37, carretera d’Igualada a Querol, coordenades N 41 25 29 E 01 23 58), s'enfila en direcció cap a l'ermita de Sant Jaume de Montagut, superant generoses pendents de fins el 19% de desnivell (Si, ho heu llegit bé, pendents del 19 %, al menys això és el que diu un senyal de tràfic).

Arribats a un pla ( 41 24 32 01 25 02), ens rep un cartell informatiu, que ens invita a continuar per l'esquerra per anar a aquesta església, on arribem en ben poca estona.

Localització: N 41 24 34 E 01 25 30 - Altitud: 862 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Gener 2020):

Descripció: 

L'església de Sant Jaume de Montagut es troba situada als peus del turó de Montagut, en una zona boscosa, al mateix terme municipal de Querol.

L'origen de l'antiga església de Sant Jaume és medieval.

Sembla que abans de la construcció gòtica existia un edifici romànic, ja que l'església de Montagut és esmentada en butlles papals el 1154 i el 1194.

De la construcció gòtica hi ha poques dades (referències a petits llegats per a les obres realitzades entre 1314 i 1319 i per als altars el 1394).

Com a església parroquial centrava el poblament, dispers, del terme.

Al llarg del temps, l'edifici va experimentar modificacions diverses, principalment en els segles XVII i XVIII, en què es va realitzar una reforma interior en estil neoclàssic.

En els darrers cinc anys un grup d'habitants de la zona han participat en un procés de consolidació i de recuperació de les estructures més antigues.

Com a conseqüència d'aquesta intervenció ha estat enderrocada la casa rectoral, ja molt malmesa, i s'han eliminat les restes de la reforma neoclàssica de l'interior de l'església.

L'església de Sant Jaume de Montagut, és una església de planta rectangular, d'una sola nau de dos trams, set capelles absidals i coberta amb voltes de creueria.

Exteriorment, l'edifici mostra un predomini absolut de la massa sobre el buit, impressió reforçada pels grans contraforts situats al mur nord i per les escasses obertures.

La porta d'accés s'obre a la façana sud. És formada per tres arcs de mig punt llisos en gradació.

En aquesta mateixa façana s'eleven els dos campanars d'espadanya amb obertures també d'arc de mig punt.

Exteriorment, l'absis és poligonal de set costats, i la coberta és de teula a dues vessants.

La intervenció realitzada el 2013 va consistir en el sanejament de la vegetació arrelada a la coberta, dels contraforts i de la façana i millores dels rejuntats, restitució de material petri i tapar juntes.

Aquesta actuació havia de servir per aturar les filtracions d'aigua que posaven en perill l'estructura de la volta de l'església.

La intervenció ha posat al descobert l'existència de restes d'una antiga coberta de lloses que, per les seves característiques formals, es situaria entorn del segle XIV.


Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*


Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Alt Camp : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S 


castell-de-querol-110319_503