Castell de Ramonet – Aiguamúrcia / Alt Camp

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


castell-de-ramonet-110319_509

castell-de-ramonet-110319_526

Un altre mur.

castell-de-ramonet-110319_517

Pedres entapissades de verdet.

castell-de-ramonet-110319_518

Pedres de bona mida i ben tallades.

I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys del terme municipal d’Aiguamúrcia (Alt Camp) – Tarragona.

Època: Edificació del segle XII.

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.* 

Estat: Força malmès, poques restes i emboscades. No ha estat visible en cap moment del recorregut, fins el final. Lliurament accessible.

Altres noms:

Accés - Visitat el 19/03/2011:

L'itinerari proposat comença a la població de Querol. Cal localitzar una carretera asfaltada que arrencant de l'entrada a la població (Procedents de la C-37, carretera d’Igualada a Querol. Coordenades N 41 25 29 E 01 23 58), s'enfila en direcció cap a l'ermita de Sant Jaume de Montagut, superant generoses pendents de fins el 19% de desnivell (Si, si, ho heu llegit bé, pendents del 19%, o al menys això és el que diu un senyal de tràfic).

Arribats a un pla ( 41 24 32 01 25 02), ens rep un cartell informatiu, que ens invita a continuar per l'esquerra per anar a aquesta ermita.

Però nosaltres seguirem  recte, deixant a la dreta una bona extensió de vinyes. Durant el proper recorregut, trobarem un lloc situat a 41 24 14 01 25 02, d'on arrenca, a l'esquerra de la carretera, una pista de muntanya, amb una indicació: Cim del Montagut, que permet l'accés al lloc on havia estat plantat el castell de Montagut. Obviem ara aquesta desviació i continuem endavant.

Finalment, arribarem fins un altre trencall, on un petit cartell informatiu de senderisme, de color verd ( 41 24 02 01 25 13)  ens indica que cal girar a la dreta per anar als castells de Pinyana i Ramonet.

Continuarem per una carretereta sense asfaltar, a dia d'avui, ben transitable.

Al cap d'uns 300 m trobarem un lloc on hi ha una cruïlla (N 41 23 55 E 01 25 05 ). Hi ha una desviació a l'esquerra, al costat mateix d’una petita torre de transport d'energia elèctrica. Nosaltres hem de continuar per una pista que hi ha a l'altre costat de la carretera, a la dreta. Avui en dia no hi ha cap més indicació que un ostentós cartell on s'indica que s'estan portant a terme treballs de Tractaments silvícoles i millora de la massa forestal a Ramonet i les Serres, entre altres informacions complementàries.

Al cap de ben poca estona, ens trobem el terra del camí ben xop d'aigua, ben enfangat, la qual circumstància ens invita a deixar el cotxe aparcat en un lloc adient aquí mateix i continuar a peu el camí (Veure foto).

Camí, ample i ben planer, que en menys de 10 minuts ens porta a una espècie de petita placeta (41 23 56 01 24 48), una clariana entre els arbres, on al davant nostre veiem restes de construccions. Al darrere s'aixeca una petita elevació del terreny, on suposem que hi ha les restes del castell.

Hem envoltat aquest turó per l'esquerra, trepitjant un munt d'herbes altes, sense camí ni sender, amb marques evidents de que hi han estat furgant fa poc els porcs senglars. I en ben poca estona ja podem descobrir a la nostra dreta, una paret de l'antic castell.

Un munt de pedres, moltes d’elles entapissades de verdet, escampades pels voltants de l'ampla planura on hi ha les restes, donen a entendre que devia d'haver estat una edificació de regulars dimensions.

A la llunyania, és ben evident l'altiva presència del turó de Montagut, de curiosa forma cònica, on antigament hi havia hagut el Castell de Montagut, ben connectat visualment amb aquest castell de Ramonet (Veure foto).

Localització: N 41 23 57 E 01 24 43. Altitud: 844 m.

Altres:

  • Ens ha estat d'utilitat per les tasques de localització d’aquesta edificació el llibre editat l'any 1999 per en Ignasi Planas, titulat “L'Alt Gaià, entre la Segarra i el Camp”.

En aquest llibre, entre altres, es diu:

“Som a la cruïlla de cal Boada, on creix una alzina solitària. Un xic a l’esquerra (A la dreta, en el nostre cas de procedència, des de Querol ) hi ha el turó del castell de Ramonet ...  Del castell de Ramonet, emplaçat dalt del turó, difícilment són destriables els fonaments de les fortificacions.”


La setmana passada havíem intentat, sense èxit, aquesta localització des de Can Boada. Aquesta vegada ho hem aconseguit fàcilment, des del lloc descrit al present itinerari.

També ens han estat de força utilitat les fotografies penjades al Google Earth per en Joel Marimon, que ens han permès identificar fefaentment aquestes restes.


De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

Descripció

Les restes del castell ocupen el cim d'un turó, a la casa dita Cal Ramonet, entre Montagut i el Pont d'Armentera. Concretament es troben a 300 m al nordoest del repetidor de televisió que hi ha al peu del Montmell, a la pista de Querol, a la carretera TV-2441. El conjunt té una extensió de 30 X 30 m. 

El més destacat que ens queda està sobretot a la banda nord-occidental del planell. Al seu límit hi ha una sala de planta rectangular i al costat, diverses dependències annexes. A l'extrem oposat del cim del turó, cap al sud-est, queden restes d'una possible torre.

La sala situada al nord-est, té dues parets, la sud-oest i la nord-oest que es conserven fins una alçada de tres metres. Els murs estan fets amb carreus poc o molt escairats, llargs, col·locats en filades i units amb morter de calç de poca qualitat. Les pedres dels caires i d'algun sector del mur són més grosses.

Aquesta construcció principal sembla que se n'hi afegí una altre al costat sud-oest. A l'est també s'hi han trobat restes de tres o quatre cambres organitzades a banda i banda d'un mur central que va de nord-oest a sud-est. Algunes de les parets d'aquestes cambres estan molt deteriorades i es va difícil distingir-les.

A 31m. de la sala principal, quasi a l'extrem oposat del planell que hi ha al cim del turó, veiem la paret oest d'una possible torre. A la banda oriental només hi ha un munt d'enderrocs. 

Notícies històriques

Aquest castell era inclòs originàriament dins del terme de Montagut. Fou una possessió de la família Cervelló i més tard del monestir de santes creus. El 1229 Ramon Alemany de Cervelló el donà a la seva muller, Gueraua de Cervera, que el llegà en testament al monestir de santes creus. A més, les propietats i drets del monestir sobre el terme de Ramonet foren engrandits per diverses transaccions al llarg de tot el segle XIII.

El 1261 Berenguer de Montagut donà al cenobi tots els drets que ell tenia del lloc. Ramon de Queralt, el 1265, vengué a Santes Creus els seus drets.

El 1266 ho feren també Sibil·la i Bernat de Salada.

El 1268 fou el monestir qui comprà els drets que tenia Berenguer d'Avinyó i completà el seu domini de Ramonet el 1475 amb la compra dels drets del baró de Montagut. Aquest castell era inclòs originàriament dins del terme de Montagut. Fou una possessió de la família Cervelló i més tard del monestir de santes creus.

El 1229 Ramon Alemany de Cervelló el donà a la seva muller, Gueraua de Cervera, que el llegà en testament al monestir de santes creus. A més, les propietats i drets del monestir sobre el terme de Ramonet foren engrandits per diverses transaccions al llarg de tot el segle XIII.

El 1261 Berenguer de Montagut donà al cenobi tots els drets que ell tenia del lloc. Ramon de Queralt, el 1265, vengué a Santes Creus els seus drets.

El 1266 ho feren també Sibil·la i Bernat de Salada.

El 1268 fou el monestir qui comprà els drets que tenia Berenguer d'Avinyó i completà el seu domini de Ramonet el 1475 amb la compra dels drets del baró de Montagut. 


* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya


Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

Informacions complementàries de l'ITINERARI


castell-de-ramonet-110319_534

... Nosaltres hem de continuar per una pista que hi ha a l'altre costat de la carretera, a la dreta. Avui en dia no hi ha cap més indicació que un ostentós cartell ...

castell-de-ramonet-110319_501

... ens trobem el terra del camí ben xop d'aigua, ben enfangat, la qual circumstància ens invita a deixar el cotxe aparcat ...

castell-de-querol-110319_503Et voilà ...

MAPA de situació:



Alt Camp : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S 


castell-de-ramonet-110319_522-vistes-del-castell-de-montagut

... A la llunyania, és ben evident l'altiva presència del turó de Montagut, de curiosa forma cònica, on antigament hi havia hagut el Castell de Montagut ...