Església de Sant Jaume de Fenollet – Sant Bartomeu del Grau / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Bartomeu del Grau, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic -  Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL- Generalitat de Catalunya. *

Altres noms: Església de Sant Jaume de Fonollet  - (Generalitat de Catalunya). *

Accés – Visitada el 15/12/2018:

0El punt d’inici d’aquesta descoberta ha estat el següent:  Ens hem dirigit fins un lloc situat entre els PK 14 i 15 de la carretera BV-4601, que trobarem a 41 59 26.3 02 09 27.9 . Hi ha una indicació: Ermita de Sant Jaume de Fonollet a uns 1.100 m. Deixem l'asfalt i entrem a camí de terra, transitable, tot i que trobarem bonys durant el recorregut.

1 – A 41 59 20.6 02 09 25.4 - Desviació. Continuem per la dreta. Indicat: destí a uns 1.300 m.

2 – A 41 59 21.5 02 09 05.1 – Desviació -  Continuem per la dreta en baixada. Indicat: destinació a 0,5 km.

3 - Localització: N 41 59 24.3 E 02 08 47.2 – Altitud: 744 m. Hem aparcat a la vorera, uns metres abans.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut:

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Desembre  2018):

“ Descripció

Sant Jaume de Fonollet o de Fenollet és una petita església aïllada que forma nucli amb una altra construcció i està voltada de xiprers.

És de planta rectangular amb capçalera semicircular decorada a l'exterior per arcuacions entre lesenes.

La nau es coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral i comunica amb l'absis per un arc presbiteral.

S'il·lumina per dues finestres de doble esqueixada, una a l'absis i l'altre al mur de migjorn, i una amb forma de creu a ponent.

A la façana de migdia hi ha un bonic portal adovellat de mig punt que conserva encara la ferramenta d'estil romànic.

Es pot veure un portal similar, avui tapiat, a la façana de ponent. En aquesta façana també hi trobem un campanar d'espadanya reconvertit en un cobert de planta quadrada i coberta a dues vessants, a manera de petit comunidor.

Notícies històriques

Aquesta església situada a ponent del poble de Sant Bartomeu del Grau es troba davant la masia de Fenollet i prop del mas Sant Miquel.

És un edifici del segle XI amb similituds arquitectòniques com Sant Genís sa Devesa, sufragania d'Olost.

Sant Jaume de Fenollet sempre depengué de Sant Bartomeu del Grau.

El culte i conservació d'aquesta església degué anar molt relacionada amb la masia del mateix nom, i encara avui en tenen cura, si bé el nom de Fenollet ja s'ha perdut.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.