Ermita de Santa Perpètua – Gurb / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Gurb, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XIV – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A data 11/12/2018, no hi consta res al respecte, a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

- Remarca:

- És imprescindible la utilització d’un vehicle 4x4. Com en altres ocasions, advertim de la incomoditat que comporta la remota (?) possibilitat de trobar-se en segons quins punts del camí, de cara amb un altre vehicle.

- Amb les dades que facilitem, situades sobre un mapa de Google, no som capaços de reconèixer fefaentment totes les parts del recorregut que hem realitzat.  Ens estranya la senyalització del punt nº 2, al bell mig del no res ...

No descartem que hi hagi algun petit error en les dades d'aquest itinerari. Caldrà tenir-ho en compte.

- Com es pot comprovar a les nostres fotografies, hi havia força boira ... les fotos no han sortit gaire afortunades ...

0Punt d’inici. Havent estudiat la manera d’acostar-nos a veure aquesta esglesieta, vàrem determinar dirigir-nos fins un lloc on hi ha la fita del PK nº 7 de la carretera BV-4601,  situat a 41 58 48.4 02 12 11.7, on hi ha una cruïlla de camins, des d'on continuarem per un ampli camí de terra.   Hi ha un indicador: Ermita de Santa Perpètua.

1 A 41 58 56.9 02 12 07.9 - Desviació. Continuem per l'esquerra.  Sobrepassem, deixant-lo a la dreta el Mas El Senyer.

2 – A 41 59 02.0 02 12 03.0, tenim anotat al nostre quadern de viatge: desviació, continuem per la dreta, per baix.

3 – A 41 59 20.6 02 11 47.5 Girem a l'esquerra. Indicat.

4 – A 41 59 34.5 02 11 28.2 Desviació per la dreta. Indicat.

5 – A 41 59 51.2 02 11 43.2 Aparquem el cotxe i caminem el darrers metres.

• La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google comporta l'emissió automàtica del recorregut, però no és correcte.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Ermita de petites dimensions, d'una sola nau, de capçalera plana amb campanar d'espadanya adossat sobre la façana principal.

És coberta a doble vessant.

La única obertura és un ull de bou que hi ha sobre la portalada, en forma d'arc de mig punt, que s'obre a la façana principal.

A l'interior hi ha el cor i un altar de pedra adossat a l'absis, adaptat a les noves exigències de culte (postconciliar).

Pou

Estructura de planta rectangular recolzada a una de les façanes o murs laterals de la capella, coberta a una sola vessant, amb teula àrab.

Té una sola obertura quadrada orientada a la part posterior de l'ermita i tancada amb una porta de fusta.

La raó principal de la seva existència seria la necessitat de recollir aigua de la pluja.

Es va fer mitjançant un canal que va des de la teulada fins el pou, travessant la façana principal.

L'escassetat d'aigua és deguda a que l'ermita està situada a una considerable altura, allunyada de les masies i de les rieres.

Notícies històriques

Santa Perpètua està situada sobre una de les elevacions que rodegen Gurb de la Plana, i és un dels extrems que assenyala o delimita el municipi.

Pertany a la demarcació de Vespella. L'ermita està documentada el 1356, malgrat que d'aquesta època només en resta l'estructura de la planta.

Degut a l'increment de la devoció popular, seria reconstruïda durant el segle XVII o XVIII, alterant la coberta, possiblement de volta de canó, i afegint-hi el cor.

Actualment s'ha refet la canalització que condueix l'aigua de la pluja al pou, que travessa la façana principal.”