Església de Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda – Santa Coloma de Farners / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Pere Cercada, entitat de població de Santa Coloma de Farners, capital de la comarca de la Selva i cap del partit judicial de Santa Coloma de Farners (Girona).

Estat: Deliciosa i delicada edificació que es troba en molt bon estat. Restaurada recentment (?). No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés - Visitada el  06/12/2013:

A casa, primer buscant dades a través d'Internet i després mitjançant Google Maps, vàrem localitzar la situació d'aquesta esglesieta.

Llavors vàrem determinar també la  posició inicial de sortida d'aquesta descoberta, fixant-la en un lloc (0) situat a  N 41 51 42.60 E 02 34 48.33, a uns 10 km. a l'oest de Santa Coloma de Farners.

A priori, arribar-hi semblava una mica complicat, donat que té a tocar la mastodòntica carretera C-25. Però havent confiant la tasca d'apropament al nostre navegador (TomTom), aquest formidable estri, ens va situar sense destorb en la posició desitjada.

En aquest punt s’inicia una ampla pista de muntanya. No hi ha cap indicació en referència a l’ermita. Ens hi endinsem.

A partir d'ara circularem intuïtivament, seguint la pista principal, obviant petites desviacions a banda i banda. Sols hi ha un lloc on dubtar, i on hi hem trobat un cotxe, el conductor del qual ens ha orientat.

Es tracta del punt (1) situat a 41 51 04.04 02 35 24.11, on hi ha una desviació: hem de seguir per l'esquerra (Per la dreta, ens ha dit que arribaríem a Arbúcies).

Després d’una plàcida navegació i poc abans del final, l'esglesieta ja és perfectament visible a mà esquerra, si més no, veurem primer uns alts xipresos que la identifiquen fefaentment.

El recorregut total haurà estat d'uns 4,7 km.

Remarca: Tot i que pensem que el viatge es podria haver fet amb un vehicle de turisme, circulant amb precaució, donat que hi ha alguns bonys a la carretera, de tant en tant, no estaria de més fer-ho, si és possible, amb un vehicle 4x4.

I encara més. Al començament del camí, a les 13 hores, encara hi havia unes petites capes de gebrada, al terra. Com sempre diem, caldrà tenir en compte les condicions meteorològiques

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

L'església és d'una sola nau de deu metres de llargada per tres d'amplada acabada amb un absis semicircular orientat a llevant.

La coberta és de volta de canó i l'arc presbiterial queda parcialment amagat. Això respon probablement a una ampliació de la primitiva església que inicialment només ocupava l'espai de la capçalera. Un temps després es tornà a prolongar la nau i s'obrí l'actual entrada.

Al costat de migdia es veu encara la porta original tapiada. A la banda nord s'obre una capella d'estil gòtic de planta quadrangular coberta amb volta de creuaria.

L'absis conserva encara restes de pintures al fresc amb motius geomètrics. Els murs són de carreus més o menys regulars. A l'exterior l'absis presenta arcuacions llombardes en sèrie de tres separades per lesenes i, a la part central, s'obre una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada.

La façana principal té una porta dovellada amb arc de mig punt i al damunt una finestra també de mig punt. L'espadanya de dos ulls amb arc de mig punt, corona el conjunt.

Al costat dret s'ha arranjat el cementiri i s'ha vallat amb una tanca de ferro. Es manté com a clos tancat tot i haver-se suprimit la seva funció inicial. Una part està pavimentada amb lloses de pedra provinents de l'interior del temple i a la resta hi ha herba i quatre xipresos.

La coberta és de teula àrab vella, col·locada sobre el seu perímetre damunt una senzilla cornisa lineal de pedra de Santa Coloma.

A l'interior, es va enderrocar l'antic cor de fusta que havia estat afegit a la nau. Les parets són de pedra i remolinat amb morter de calç tenyida. A l'absis, hi ha una franja amb restes de pintures de caire geomètric a mitja alçada de l'intradós de l'absis. El paviment de l'interior està format per lloses de pedra de Sant Vicenç.

Notícies històriques

El lloc de Sauleda o Elzeda apareix documentat en un privilegi de l'any 886, però l'església es va edificar un segle més tard.

L'any 1167 el bisbe de Girona, Guillem de Peratallada, la va donar al monestir de Sant Pere Cercada i el 1198 el papa Innocenci III va confirmar la donació.”

Altres pàgines

Selva : Veure en un mapa més gran.