Església de Sant Honorat – Solsona / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Solsona, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Solsonès (Lleida).

Protecció: BCIL- (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. El porxo és de lliure accés.

Accés – Visitada el 12/05/2017:

El punt d’inici ha estat un lloc (0) a les afores de Solsona  –  (42 00 07.6 01 31 44.5), relativament a la vora del cementiri, on hi ha una sortida de la carretera que va a Sant Llorenç de Morunys, i que a Google Maps s'identifica com a Avinguda de Sant Bertomeu.

Tot seguit haurem de continuar per la dreta, per un ampli camí. (Veure el següent MAPA del recorregut).

Aparquem aquí mateix el cotxe i continuem a peu.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

Església romànica modificada.

És d'una sola nau i absis rodó. Medeix 4,80x 10,60 m. La nau, sobrealçada i de coberta deformada a l'exterior i apuntada a l'interior. Arc toral apuntat. Orientada a l'est.

Construcció: parament de grans pedres en filades, tallades a cops de maceta. Voluminosa cornisa refeta i arrebossada a la nau i a l'absis. Podi parcial a l'absis, part sud, de 25 cm. d'alçada màx. Frontis refet.

Absis amagat a l'interior per un embà. La volta apuntada de la nau arrenca d'una motllura de pedres trapezoïdals amb bisell. La porta original desapareguda.

Finestra romànica a l'absis, tapiada, l'arc ha estat substituït per una pedra. A la cara est, hi ha adossada una nova construcció, de planta regular i teulada a dues vessants, amb la porta actual a la part lateral, d'arc de mig punt

Notícies històriques

Aquesta església no està esmentada a l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell de l'any 839.

En la documentació de l'any 1373, consta que Bernat Serra, prevere de Sant Honorat, capella construïda en l'església de sant Ermengol, ha rebut de Maria, muller de Pere Vilar i del seu fill, el cens de Benefici. Cent anys més tard s'anomenava ja solsament Sant Honorat.

L'església de Sant Honorat, dóna nom a una de les quatre partides en que es divideix la zona immediata dels voltants de Solsona, anomenada el Vinyet per haver estat destinada al conreu de la vinya fins a finals dels segle passat. “