Església de Sant Esteve – Guils de Cerdanya – Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Guils de Cerdanya, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Al davant, hi ha un bonic cementiri. L'església presenta una magnífica portalada. Destaca també un poderós campanar.

Senzill de descobrir, donades les reduïdes dimensions del llogaret: La trobarem, al carrer Gomà.

• Repartits pel poblet hi ha diversos llocs, senyalitzats, per aparcar vehicles.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2018):

“ Descripció

L'església de Sant Esteve es troba al costat sud-est de la població de Guils de Cerdanya, amb el clos del cementiri al costat sud.

És un edifici d'una nau i absis semicircular amb volta ametllada, construït amb carreus ben tallats.

L'absis és decorat exteriorment per semicolumnes adossades que sostenen un fris dentat sobre mènsules figurades.

La finestra presenta decoració d'esferes als brancals i les dovelles.

La nau, que és coberta amb volta de canó lleugerament apuntada, potser d'època posterior a l'obra del segle XII, té adossades dues capelles laterals a manera de transsepte.

Entre el braç de migdia i la capçalera té adossat el cos de la sagristia que amaga tres quartes parts del semicercle de l'absis.

Al mur de migdia, coronat també per un fris amb mènsules figurades, destaca el portal, en un cos sobresortint, format per arquivoltes en degradació i sis columnes amb capitells esculpits.

Resten indicis de l'existència d'un porxo.

La façana de ponent és culminada per una espadanya, molt desproporcionada i d'època més tardana, formada per un pis de dues obertures i encara una altra obertura superior al centre.

El frontal d'altar romànic d'aquesta església es conserva al Museo del Prado de Madrid.

Notícies històriques

L'església de Sant Esteve de Guils fou consagrada el 1042, però l'edificació actual correspon fonamentalment a una construcció del segle XII, que a la vegada fou reformada posteriorment.”