Església de Santa Cecília – Bolvir / Cerdanya

Situació: A Bolvir, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Protecció: BCIL- Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem a la plaça de l'església / carrer Santa Cecília.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

“ Descripció

L'església parroquial de Santa Cecília de Bolvir es troba a la part alta del terreny esglaonat on s’estén la població, a tocar de la carretera de Puigcerdà a Bellver de Cerdanya.

És un edifici romànic d'una sola nau molt llarga i relativament estreta, amb dues capelles adossades a manera de creuer i un cos destinat a sagristia al costat de migjorn.

L'absis, d'arc triomfal apuntat, és semicircular, ornamentat amb un fris de dents de serra i petites mènsules esculpides amb caps humans. A l'interior, té un parament de carreus ben treballats fins a la cornisa, on continua amb pedra picada formant una volta de quart d'esfera. Al centre hi ha una finestra de mig punt.

La portada, a migdia, s'inscriu en un cos quadrangular, que sobresurt del parament, decorat amb un fris superior de dents de serra. És de cinc arcs en gradació, dos dels quals sostinguts per columnes amb capitells esculpits. Aquesta portada fou realitzada de nou el 1928-1929, quan es tornà a obrir a migjorn, després d'haver estat traslladada el 1886 a la base de la torre campanar, als peus de l'església.

Els capitells estan adornats l'un per dos lleons, l'altre per dos ocells i, els de la part més externa, per caps humans similars als de les mènsules de l'absis.

La torre campanar, bastant alta, amb coberta piramidal de pedra, es troba als peus de l'església i és un afegit posterior.

A la part nord de l'església hi ha un retaule gòtic de Nostra Senyora de l'Esperança de Bolvir del segle XV.

Es conserva el frontal d'altar romànic, amb escenes de la vida de santa Cecília, procedent d'aquesta església al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Notícies històriques

Santa Cecília és l'església parroquial de Bolvir. En el segle X el lloc havia estat una possessió del monestir de Cuixà.

La primera cita és del segle IX i fou donada al Monestir de Sant Miquel de Cuixà l'any 952 pel Comte de Cerdanya Seniofred.

Possessió confirmada pel Papa Joan XIII l'any 968 i reconeguda també el 1268 en la concòrdia feta amb intervenció de Ramon Penyaford, entre el Bisbe d'Urgell i l'Abad de Cuixà.

Aquesta església fou restaurada l'any 1928-1929.

En el Museu d'Art de Catalunya es conserva el frontal d'altar procedent d'aquesta església, amb passatges de la vida i martiri de Santa Cecília i del seu espòs, el patrici Valerià, dels segles XII-XIII. “