Església de Sant Esteve de Valldoriola – Sagàs / Berguedà

Església de Sant Esteve de Valldoriola – Sagàs

I T I N E R A R I

Situació: A Valldoriola, antiga parròquia de Sagàs, municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Època medieval  - Barroc - (Patrimoni.Gencat). L'edificació actual és del segle XVIII - (Pat.mapa).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Al costat hi ha un petit cementiri. Hem aparcat al costat de l’església. .

Accés - Visitada el 27/08/2014:

D'entrada cal dir que hem planificat aquesta excursió des de casa, mitjançant Google Maps. Ens hem proposat acostar-nos-hi circulant per l'autopista C-16 (Barcelona - Sant Cugat - Terrassa - Manresa - Berga - Puigcerdà (Eix del Llobregat), en sentit nord.

Hem disposat que abandonaríem l'autopista, a l'alçada de Puig-reig.

I per tant hem introduït al nostre navegador les següents coordenades, que hem determinat sobre el mapa: 41 58 48.0 01 53 13.6

I efectivament el nostre TomTom ens ha tret (PK-83) de la C-16 i seguidament ens ha abocat a una rotonda que hem abandonat per la primera sortida, un camí de terra, transitable,  sense cap indicació, i on al cap d'uns cent metres, ens ha introduït de ple a la carretera BV-4406, (C.V.de Puig-reig a Santa Maria de Merlès) al punt on desitjàvem. (Hi ha una curta alternativa a aquest camí de terra).

Llavors, circulant per aquesta darrera carretera, cal dirigir-nos fins un punt situat a 41 59 59.7 01 55 11.9, un lloc entre els PK 6 / 7 d'aquest vial, on trobarem una sortida indicada per anar a Sant Esteve de Valldoriola, cap a on ens dirigirem. Uns metres més endavant hi ha un accés al Santuari de Santa Maria de la Guàrdia.

Durant la següent part de l'itinerari, circulant per un camí a estones asfaltat,i a estones no, però sempre perfectament transitable, hi ha un lloc (41 59 33.9 01 54 43.9) - (sols hi ha una indicació per anar a Can Ponsa, per l'esquerra), on hi ha una triple desviació: cal continuar per la dreta, ja sense cap més entrebanc.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):

“ Descripció

L'església de Sant Esteve de Valldoriola té una sola nau amb una sagristia oberta al mur del presbiteri, a tramuntana.

Orientada a llevant, té un senzill campanar d'espadanya a ponent. La porta, d'arc de mig punt i amb dovelles regulars, està orientada a migdia. Està coberta a dues aigües i té el carener paral·lel a la façana principal. Decorada interiorment amb una senzilla estilització floral a l'altar i una decoració geomètrica a la resta de l'edifici.

Notícies històriques

L'església de Sant Esteve de Valldoriola té els orígens en l'època medieval (baixa edat mitjana) però fou modificada i ampliada al s. XVIII. La llinda de la porta de la sagristia esmenta la data de 1701.”