Església de Sant Cebrià dels Alls – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura / Baix Empordà

espereu…

Al terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura hi ha dues esglésies amb el nom molt semblant, encara que no estan situades precisament a la vora, l'una de l'altra.

Església de Sant Cebrià dels Alls

Església de Sant Cebrià de Lledó

A M P L I A C I Ó nº 1       A M P L I A C I Ó nº 2

A M P L I A C I Ó nº 3

Tres ampliacions de fragments del text de la foto anterior.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Cebrià dels Alls, una entitat de població de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de L'Heura, un municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona).

És un dels molts poblets del massís de les Gavarres que a partir de mitjans del segle XX ha sofert un total despoblament.

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat pràcticament al davant. Al costat hi ha el Castell de Sant Cebrià dels Alls.

Abans de començar, unes petites consideracions:

• Com en altres ocasions advertim, durant el recorregut, se'ns incorporen o marxen del nostre camí, altres camins.
  • Com a norma general i llevat d'altres indicacions, cal circular sempre, intuïtivament, per la pista principal, la més transitada.

• En aquest cas concret, a les icones que resumeixen gràficament dades del itinerari, la corresponent al tipus de vehicle, li adjudiquem la que correspon a “Vehicle 4x4”.
  • I aixó és així, no tant perquè aquest itinerari sigui “una aventura”, sinó per la incomoditat del terra, molt pedregós, a més a més de trobar alguns desguassos de l'aigua de la pluja, que podrien provocar alguns fregaments amb els baixos de la carrosseria.
  • Tot i així, en general, els camins són amples i sense entrebancs.

Camí

S O R P R E S A

Pegman, el ninotet de Google Maps que ens acompanya en els recorreguts per Street View, sols funciona, (Que nosaltres sapiguem) quan el situem sobre una via de circulació, carrers o carreteres, i aquesta canvia a color blau. És un terreny asfaltat. Llavors veiem les imatges d'aquesta via.

Normalment, aixó no succeeix, quan aquesta via és un camí de terra.

Doncs en el cas concret d'avui, ens ha sorprès que TOT el camí que hem detallat, l'hem pogut recórrer  per aquest mètode de principi a fi ...

El que ja no hem estat capaços de “veure” ha estat l'extrema “pedregositat” del terra ...

El punt d'inici d'avui (0) ha estat un lloc de la carretera GI-660 (La Bisbal d'Empordà / Calonge)  situat a 41 53 56.4 E 03 03 12.2, entre els PK 9 / 10, on trobarem una sortida a mà esquerra (Si circulem en el sentit indicat), que accedeix a un camí de terra, per on continuarem. Hi ha un indicador: Sant Cebrià dels Alls.

Després trobarem poques desviacions que requereixin la nostra atenció. Les que tenim anotades, són les següents:

(1) - A 41 53 29.7 03 02 17.4 – Desviació. Continuem per la dreta, en baixada.

(2) - A 41 53 18.4 03 01 59.4 – Desviació triple, tot i que a Google Maps sols se'n veuen dos. A la fotografia si que se'n veuen tres. Continuem pel camí del mig.

M A P A – Distància aproximada d'aquest recorregut: Uns 5,4 quilòmetres.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

Església d'una sola nau amb capçalera carrada, sense absis diferenciat.

La portada és al mur de migdia, d'arc de mig punt adovellat. Sobre aquest mateix costat hi ha una espadanya de tres pilastres sense arcs.

Al mur de llevant hi ha una finestra de doble esqueixada.

L'edifici és cobert amb volta apuntada i seguida, l'interior és remolinat.

Hi ha dues capelles laterals i la sagristia que són afegitons tardans.

El parament és de carreus escairats de granit.

"Sancti Cipriani de Aliol" s'esmenta en un document del 1064.

La comtessa Ermessenda, l'any 1094, llegà al monestir de Sant Feliu de Guíxols béns situats en aquesta parròquia de "Santi Cipriani de Aliis".

El 1359 consta que Sant Cebrià dels Alls tenia 28 focs i pertanyia a Gilabert de Cruïlles, poc temps més tard, anys 1365-70, figura sota el mateix domini i amb 38 focs.

La parròquia és de masies disperses per les Gavarres, a les rodalies del Puig d'Arques, el punt més elevat de la serra.

Avui és pràcticament deshabitada.

Vora l'església hi ha l'edifici dit "el castell" i la rectoria datada el 1680 a la llinda d'una finestra.

En abandonar-se el culte a l'església es traslladaren alguns objectes i peces que contenia a l'església de Sant Martí de Romanyà d'Empordà on es guarden des de fa alguns anys: els batents de fusta de la porta amb elements decoratius de forja, una campana datada el 1590 i un banc amb una llarga i interessant inscripció pintada al dors del respatller.”