Església de Sant Andreu de Cal Pallot – Puig-reig / Berguedà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I T I N E R A R I 


Situació: Vora el Mas Pallot, una edificació bastida en terrenys de Puig-reig, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Diputació de Barcelona).

Estat: Exteriorment, no presenta pas un mal aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

A tocar de l’església, hi ha unes sitges excavades a la roca i unes discretes tombes antropomorfes.


Sitges

 


Tombes antropomorfes


Altres noms:

Accés - Visitada el 30/08/2014:

Imprescindible – Vehicle 4x4

Total recorregut – 3,7 km. aproximadament

No hi ha cap indicació durant el recorregut, llevat d'un petit cartell verd de senderisme, que apareix a darrera hora.

Circulant per l'autopista C-16 (Barcelona – Sant Cugat – Terrassa – Manresa – Berga – Puigcerdà) -  (Eix del Llobregat), en sentit nord, vàrem prendre la sortida (0) del PK nº 80 (41 57 36.8 01 53 12.5) , que en un breu recorregut ens va situar en una rotonda (1), disposada a 41 57 43 01 53 17.

Una de las sortides d'aquesta rotonda està indicada per anar a un càmping. Aquesta és la direcció en la que arribaríem a l’església de Sant Miquel de la Cortada.

Hi ha una altra sortida indicada per anar a la Serradora. En aquesta direcció hem de continuar. Ben aviat abandonem l'asfalt i entrem a un camí de terra.

A partir d'aquest lloc i a mode de “track” anirem descrivim les diferents desviacions significatives, que anirem trobant pel camí.

2 – 41 58 09 01 53 37 – Desviació – Continuem per la dreta.

3 – 41 58 07 01 53 44 – Desviació – Continuem per l’esquerra.

4 – 41 58 11 01 54 04  - Desviació – Continuem per l’esquerra.

5 - 41 58 19 01 54 23 – Desviació – Continuem per l’esquerra.

6 - 41 58 26.7 01 54 35.1 – Desviació – Continuem per la dreta. L’estat del terra del terreny per on circulem, empitjora ostensiblement.

7 - 41 58 24 01 54 33 – Desviació – Continuem per l'esquerra. No fer cas d'un petit cartell de senderisme. L'església ja està a uns cent metres de distància.

Localització: N 41 58 20.2 E 01 54 36.5 – Altitud: 465 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

“ Descripció

L'església és d'una sola nau, amb carreus força regulars, sobretot a l'absis, de grans proporcions i seguint filades horitzontals i col·locats a trencajunt.

 La nau està resseguida a l'interior per una doble bancada de pedra que la voreja i de la qual solament es veu la filada superior, degut a l'aixecament del nivell del terra.

 A tramuntana s'obre la porta d'accés d'arc de mig punt adovellat i en aquest mateix mur s'obre una fornícula d'arc apuntat.

L'església és coberta amb volta de canó apuntada que arrenca d'una cornisa que segueix tota l'església.

 L'absis és separat de la nau per l'arc triomfal i té una finestra d'arc de mig punt monolítica amb dos arcs en degradació.

 Una finestra al mur de ponent de doble esqueixada i el campanar d'espadanya del qual resten solament una de les dues obertures, són elements en difícil estat de conservació.

Es conserven restes de pintures murals romàniques a l'absis i a l'arc triomfal.

Notícies històriques

Manquen les notícies històriques sobre l'església de Sant Andreu.

L'edifici pertany a una construcció del segle XII, dins l'onada de construccions religioses separades completament del primer romànic.

Malgrat les dates avançades d'aquesta església, cal fer referència al conjunt de tombes antropomorfes excavades a la roca i properes a l'església, al costat de tramuntana i que demostren que un edifici anterior fou construït en època preromànica.

Els orígens de l'església es remunten al segle X com ho certifica la necròpolis amb les tombes excavades a la roca.

 L'església era aleshores coneguda amb el nom de Sant Andreu Gamissans, topònim que es va conservar fins el segle XVIII (en la visita pastoral efectuada pel prior de Sant Martí de Puig-Reig de l'any 1726). La "Villa Gamisane" és documentada des de finals del segle X i l'any 1312, l'església de Sant Andreu era parroquial, categoria que va perdre a l'època moderna.”


  • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2014):

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau amb absis.

 Els murs són fets amb carreus
força regulars i de mida considerable, sobretot a l'absis, seguint filades horitzontals i col·locats a trencajunt.

La nau està resseguida a l'interior per una doble bancada de pedra que la voreja i de la qual solament es veu la filada superior, degut a l'aixecament del nivell del terra.

 A tramuntana s'obre la porta d'accés, formada per dos arcs de mig punt adovellats en degradació i amb una arquivolta a manera de guardapols.

 L'església és coberta amb volta de canó lleugerament apuntada que arrenca d'una cornisa que segueix tota l'església.

 L'absis és separat de la nau per l'arc triomfal, i té una finestra d'arc de mig punt monolítica amb dos arcs en degradació. Actualment l'absis és separat per un envà aixecat en època moderna.

 Al mur de ponent, una finestra de doble esqueixada i el campanar d'espadanya (del qual resta solament una de les dues obertures) es conserven en estat precari. A l’interior, es conserven restes de pintures murals romàniques del segles XII-XIII a l'absis i a l'arc triomfal.

 L’edifici no ha sofert cap alteració de la seva estructura originària, que respon a una obra romànica del segle XII.

Observacions: 

Molt a prop de l’església les excavacions arqueològiques han posat al descobert una necròpolis altmedieval. Sobre la codina on estava excavada la necròpolis també s’hi van localitzar algunes tines i sitges, que podrien ser contemporànies a l'església.

Història

Hi ha constància d’una cista (el dolmen de cal Pallot) prop de l’església, possiblement del final de l’edat del bronze. L’existència d’un conjunt de tombes antropomorfes excavades a la roca properes a l’església evidencien l’existència d’una església preromànica, probablement del segle X.

 En aquest segle i també l’any 1312 és documentada una ?villa Gamisane?, que podria correspondre amb un primer assentament a l’entorn de l’església, probablement l’actual masia de cal Pallot, situada molt a prop.

 L'edifici actual pertany a una construcció del segle XII, dins l'onada de construccions religioses separades completament del primer romànic, i era coneguda amb el nom de Sant Andreu Gamissans, topònim que es va conservar fins el segle XVIII.

Antigament era parròquia, i ho va ser almenys fins passat el 1312. L’any 1726 és llistada com a una de les moltes capelles rurals del terme parroquial de Sant Martí de Puig-reig.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Berguedà : Veure en un mapa més gran.