Ermita del Mas d’en Bosch – Cambrils / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: A Vilafortuny, entitat de població de Cambrils, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona). Al davant mateix hi ha el Mas d’en Bosch.

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat mateix.

Altres noms: Mare de Déu de Vilafortuny / Santa Maria del Mas d’en Bosch / Església del Mas d’en Bosch - (Patrimoni.Gencat).

La trobarem a l’avinguda del Mas d’en Bosch.

Petita església d'una sola nau amb arcs de pedra, amb coberta de fusta a dues vessants.

Absis semicircular amb contraforts.

Façana de pedra, amb porta adovellada en arc de mig punt.

Notícies històriques

En el segle XV, a causa de la destrucció del castell i de l'església de Barenys i de Vilafortuny, l'arquebisbe ordenà que de les desferres es bastís l'església del Mas d'Oliver (Mas d'en Bosch), terres endintre.

A la clau de l'arc de la porta del fossar, al costat de l'església, hi ha la data 1799 sota una calavera i dues tíbies.

En aquest fossar hi ha enterrat l'escriptor Joaquim ROCA i CORNET.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Gener 2017):

“ Descripció:

Edifici senzill, de reduïdes dimensions, d'una sola nau amb arcs de pedra, coberta de fusta a dues vessants, i absis semi-circular amb contraforts.

Al costat de ponent, hi ha les restes de l'antic cementiri de Vilafortuny.

Notes històriques:

Edificada en el segle XVI, després de la destrucció de la primitiva església de Vilafortuny.

El 1575 l'arquebisbe Cervantes de Gaeta autoritzà els veïns de Barenys i Vilafortuny a construir una nova església, a condició d'enderrocar les ja existents i bastir-la apartada del mar.

Tot i que va ser saquejada pels corsaris el 1582, encara subsisteix i és considerada la titular de Vilafortuny.

A la capella del Mas d'en Bosc se celebrava, a l'agost, un aplec fins el 1950, que s'ha tornat a recuperar els darrers anys.

Al davant hi ha el Mas d’en Bosch

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2017):

Gran masia de planta rectangular, amb jardí i pati tancats.

Molt restaurada recentment, però amb adequació a l'estil original.

Reixats antics. Balcons d'Alcaniç. Portes, batents, portons, bastiments de les finestres, etcètera, tot de la època, portat de diferents llocs.

Estil renaixentista popular de cap el mil sis-cents. Davant de la façana, molt típica de la comarca, i a l'altra banda del camí que porta el nom del mas, hi ha una petita església.

Notícies històriques

Casa pairal d'importància històrica a la comarca, relacionada directament amb el nucli de Vilafortuny.

Antigament era anomenada Mas d'Oliver. Així, en 1496, el fogatjament parla de que en "un mas, hi viu Joan Oliver". Pels voltants s'hi han trobat restes romans.”