Ermita de Santa Bàrbara – Anglès / Selva

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Dalt d'un turó que presideix la població d'Anglès, vila i municipi de la comarca de La Selva (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. Restaurada. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant. Boniques vistes als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitada el  13/12/2013:

D'entrada cal dir que hi hem accedit en un vehicle 4x4, essent necessari durant els primers quilòmetres, i imprescindible després fins al final.

Iniciem la descoberta des de dins d'Anglès, al carrer Bellveí (41 57 11.53 02 38 0.69), on veiem un cartell indicant la direcció per anar a Santa Bàrbara.

Transitarem els primers 500 metres per una carretera asfaltada, que després es transforma en un camí de terra, bastant bonyegut.

També hem de dir que l'itinerari no presenta cap dificultat: cal seguir intuïtivament el camí principal, obviant desviacions, algunes indicades, i altres no.

La única dificultat que senyalaríem, com en altres ocasions, rau en la possibilitat (que nosaltres afortunadament, avui, no n'hem gaudit), és la de trobar-nos un vehicle de cara, en alguns llocs del camí, especialment estrets, on dos cotxes no es poden creuar i on s'allibera una bona quantitat d'adrenalina fent marxa enrere ....

Durant el recorregut, sovint, anirem trobant desguassos, necessaris, que expulsen l'aigua de la pluja del camí, però que converteixen el passeig en una desagradable successió de tobogans ...

Al menys, la bellesa de l'entorn, compensa les “penalitats”.

Al nostre quadern de viatge sols hem anotat un parell o tres de desviacions, que tot seguit relacionarem, en el ben entès de que ja estan indicades, però ens serviran una mica de referència:

  • 41 56 48 02 37 20 – continuem per l'esquerra, pujant – indicada.
  • 41 56 39 02 37 10 – continuem per la dreta, pujant – indicada.
  • 41 55 59 02 36 58 – hi ha tres camins. Continuem pel de l'esquerra – indicat. Pocs metres més endavant tornem a trobar una altra desviació, ara sense indicacions. Continuarem per la dreta.
  • El cartell inicial, de color verd, de senderisme, informava de la distància fins a Santa Bàrbara: 4,8 km. En realitat n'hi ha uns quants més, doncs suposem que aquesta distància es cobreix fent ús de les innumerables dreceres que estan senyalitzades al llarg del camí. Malauradament, nosaltres no ens vàrem recordar de prendre nota dels quilòmetres recorreguts, però podem deixar constància de que n'eren bastants més.

Localització: N 41 55 34.65 E 02 37 05.13 – Altitud: 850 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

L'actual ermita de Santa Bàrbara es troba estructurada en dues parts.

Per una banda tenim el que seria el refugi de dues plantes i cobert amb una teulada a dues aigües de vessants a façana.

 En la planta baixa trobem tres obertures, com són dues petites finestres emmarcades per muntants de pedra i cobertes per un enreixat de ferro forjat.

 Però sobretot destacar el portal adovellat d'arc de mig punt amb unes dovelles de grandària mitjana. En el primer pis trobem dues obertures de similar tipologia, és a dir, rectangulars, amb llinda monolítica conformant un arc pla, muntants de pedra i ampit treballat.

 D'altra banda tenim l'ermita pròpiament, coberta amb una teulada mixta, és a dir la meitat a dues aigües de vessants a façana i l'altra meitat d'un sol vesant a façana.

 En la planta baixa destaca el gran portal adovellat d'arc de mig punt amb unes dovelles de grans dimensions i molt ben escairades. Pel que fa al primer pis, trobem una obertura rectangular amb llinda monolítica i muntants de pedra amb un vitrall de colors que reprodueix un arbre.

 Però d'aquest sector destaca especialment l'impressionant campanar d'espadanya d'un sol ull d'arc rebaixat. La seva campana conté una llarga inscripció. A un costat hi diu: "Parròquia de sant Martí Sapresa: Ermita de santa Bàrbara 1952 Laus Deu". I a l'altre "Amics de santa Bàrbara 2002: els amics de santa Bàrbara al poble d'Anglès i a tots els que veneren aquest indret".

 L'interior de l'ermita és una petita capella d'una sola nau, amb dos trams i capçalera i sustentada bàsicament per dues arcades apuntades amb una sageta molt més accentuada que no pas la llum.

 El tram de la capçalera, on hi trobem l'absis de mitja volta, correspondria a la coberta a una vessant; el tram entremig correspondria al campanar i el tram dels peus és on trobem la coberta a dues aigües.

 En aquest sector també trobem dos elements importants, com són una gran obertura quadrangular, amb llinda monolítica, muntants de pedra i ampit treballat i amb un vitrall acolorit que al·ludeix a la crucifixió. L'altra seria un portal de pedra que comunica amb el refugi.

En el tram de la capçalera trobem una petita taula d'altar, així com també una petita fornícula emmarcada en pedra que alberga una imatge de Santa Bàrbara elaborada a Osor seguint el procediment o tècnica de la resina.

Notícies històriques

Tant l'ermita com la casa s’han datat del segle XIII. La primera referència documental que es té és de l'any 1310. Posteriorment hi ha constància que es bastí la capella de Santa Bàrbara l'any 1419.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

  • Turisme

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:


Selva : Veure en un mapa més gran.


Altres llocs interessants:


Durant el recorregut, pel camí de Santa Bàrbara, trobarem una notable edificació del segle XIV: el Mas Bellveí. De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure un fragment d’informació (Desembre 2013):

“Notícies històriques

 La masia original, amb el nom de Bellveí, consta en el fogatge de 1497 i en un capbreu de 1557.

La gran construcció de tres plantes, adossada a la masia primigènia, exercia les tasques de balneari per a tuberculosos. Aquest edifici caldria datar-lo a principis del segle XX, entorn del 1918, com molt bé apunta una font que es troba en les proximitats de l'immoble, que conté la inscripció: "Font la Mestressa 1918".”

Pels interessants en el tema, a la pàgina citada amb anterioritat, hi trobaran més informació.

On és aquest Mas ? :  N 41 56 35.45 E 02 37 02.38 – Altitud: 460 m.


Segurament trobareu força gratificant fer un petit recorregut pels carrers del casc antic d’Anglès.


Us n'avancem una petita mostra del que hi trobareu: